Wednesday, July 16, 2008

Moody’s: Κοκτέιλ κινδύνων και προοπτικών

Moody’s: Κοκτέιλ κινδύνων και προοπτικών


Από την εξέλιξη των καθυστερημένων δανείων και από την πορεία της αγοράς ακινήτων εξαρτάται η διαβάθμιση της Τρ. Κύπρου, σύμφωνα με πιστοληπτική έκθεση που κυκλοφόρησε χθες ο οίκος Moody's, την πρώτη που κυκλοφορεί για κυπριακή τράπεζα μετά από αρκετό καιρό. Παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη διεθνή πιστωτική κρίση, ο οίκος σημειώνει τη σημαντική βελτίωση του πιστωτικού χαρτοφυλακίου της Τρ. Κύπρου και αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας της. Σημειώνει, ωστόσο, τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, ιδίως στον κλάδο των ακινήτων.

Η διαβάθμιση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας της Τρ. Κύπρου, που βρίσκεται στο C-, θα μπορούσε να οδηγηθεί προς τα πάνω, αναφέρουν οι Moody’s, αν η ποιότητα ενεργητικού της βελτιωθεί συνοδευόμενη από την υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων για την κατηγοριοποίηση των προβληματικών δανείων ώστε να συνάδουν με τη διεθνή πρακτική. Ακόμη, ψηλότερη βαθμολογία ενδεχομένως να προκύψει από τη συνέχιση της κερδοφορίας της και των ισχυρών δεικτών κεφαλαιοποίησης αλλά και από τον περιορισμό των επισφαλειών. Η ψηλότερη διαβάθμιση της BOCY θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναθεώρηση προς τα πάνω των ratings για τις καταθέσεις και το χρέος.

Ωστόσο, η διαβάθμιση της BOCY θα μπορούσε να επιδεινωθεί από ραγδαία αύξηση των καθυστερημένων δανείων για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη αλλά και από την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε κύριες αγορές της τράπεζας. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ταχεία πιστωτική επέκταση ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Η χαμηλότερη διαβάθμιση της BOCY θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναθεώρηση προς τα κάτω των ratings για τις καταθέσεις και το χρέος.

Ισχυρή θέση

Σύμφωνα με τους Moody’s, η διαβάθμιση της Τρ. Κύπρου για τη χρηματοοικονομική ευρωστία (C-) αντανακλά την ισχυρή θέση της τράπεζας στην εγχώρια αγορά ως το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με αξιοσημείωτα μερίδια αγοράς σε επιχειρηματικούς τομείς, τη δυναμική και την αυξανόμενη θέση της στην ελληνική αγορά και τα καλά χρηματοοικονομικά μεγέθη, καθώς επίσης και την αυξανόμενη κερδοφορία και επαρκή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα. Ακόμη, η βαθμολογία λαμβάνει υπόψη τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και τις επισφάλειες.

Παράλληλα, τονίζεται ότι, η βαθμολογία αντανακλά τις αυξανόμενες συνθήκες ανταγωνισμού σε κύριες αγορές της τράπεζας που ασκούν πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια της τράπεζας και την πιστωτική της επέκταση υποδεικνύοντας ότι το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο παραμένει σχετικά ευάλωτο σε ενδεχόμενη οικονομική επιβράδυνση.

Η διαβάθμιση για το μακροπρόθεσμο rating της τράπεζας σε καταθέσεις σε εγχώριο νόμισμα που βρίσκεται στο A2 βασίζεται στην παραδοχή ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι κυπριακές αρχές να υποστηρίξουν την τράπεζα σε περίοδο χρηματοοικονομικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαβάθμιση του C- είναι κατά μία βαθμίδα πιο κάτω από το αποτέλεσμα της κατά τομέα αξιολόγησης των Moody’s.

Ενεργητικό

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τέλος Μαρτίου 2008, η τράπεζα είχε ενεργητικό €30,8 δισ. με αυξανόμενη παρουσία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Ακόμη, σημειώνεται η επέκταση της BOCY σε αναδυόμενες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, ενώ προστίθεται ότι η τράπεζα θα επιδιώξει περαιτέρω επέκταση είτε οργανικά είτε μέσω εξαγορών.

Στην εγχώρια αγορά, σημειώνουν οι Moody’s, η τράπεζα κατείχε τέλος του 2007 το 31,6% και 28,6% της καταθετικής και δανειστικής αγοράς αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι η τράπεζα έχει δίκτυο 145 καταστημάτων και είναι η έβδομη πιο μεγάλη τράπεζα με μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις 3,6%.

Στην έκθεση αναφέρεται η μετοχική δομή της τράπεζας. Σημειώνεται ότι μόνο δύο μέτοχοι κατέχουν πέραν του 5% των μετοχών της, το Lone Pine Capital και το ταμείο προνοίας των υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι με τη βοήθεια των συμβούλων της η τράπεζα προχώρησε σε βελτίωση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και αριθμός μη ανεξάρτητων συμβούλων έχει αντικατασταθεί τα τελευταία χρόνια. Εντούτοις, οι Moody’s αμφισβητούν την ανεξαρτησία των προέδρων των επιτροπών ελέγχου και αμοιβών, λόγω σημαντικών πιστωτικών ανοιγμάτων και πολύχρονων συνδέσμων με την τράπεζα και τη διεύθυνση της. Άποψη του οίκου είναι ότι η γεωγραφική ανακατανομή της τράπεζα απαιτεί ένα συμβούλιο με ουσιαστική διεθνή πείρα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι, ενδεχόμενη διόρθωση στις τιμές των ακινήτων αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την τράπεζα, γιατί έχει μεγάλη έκθεση στον κλάδο αυτό.

Σε σχέση με το νομοθετικό περιβάλλον, αναφέρεται ότι έγιναν βελτιώσεις στην Κύπρο λόγω εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο ενώ θετικό παρουσιάζεται και το λειτουργικό περιβάλλον.

Αναφορικά με την κερδοφορία, οι Moody’s αναμένουν ότι θα συνεχιστεί ωθούμενη από μεγαλύτερα μεγέθη στις επιχειρήσεις στην εγχώρια αγορά, την ωρίμανση του δικτύου στην Ελλάδα και τη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες αλλά και από τη διαχείριση του κοστολογίου.

Σε σχέση με τη ρευστότητα, αναφέρεται ότι η τράπεζα έχει υγιή δείκτη δανείων προς καταθέσεις, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (12.7%) κρίνεται ικανοποιητικός.

Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα, επισημαίνεται η προσπάθεια της τράπεζας για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων, ενώ ικανοποιητική κρίνεται και η προσπάθεια της τράπεζας για βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού που είχε χειροτερεύσει μεταξύ των ετών 2001 και 2004.

Οι υπόλοιπες διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου που δίνει ο οίκος είναι για καταθέσεις σε συνάλλαγμα (A1/Prime-1), για senior debt (Α2) και για subordinated debt (A3). Οι διαβαθμίσεις δίνονται με σταθερό ορίζοντα.

Μελανό σημείο για τη διαβάθμιση της Τρ. Κύπρου, αλλά και των άλλων κυπριακών τραπεζών είναι το νομικό σύστημα στην Κύπρο. Η διαβάθμιση του συστήματος από τους Moody’s είναι η χαμηλότερη δυνατή (Ε) και αντανακλά κυρίως τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην απονομή δικαιοσύνης.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |