Wednesday, July 16, 2008

Μπερνάνκι: Αδυναμία, αλλά όχι ύφεση το 2008

Μπερνάνκι: Αδυναμία, αλλά όχι ύφεση το 2008

Η αμερικανική οικονομία διέρχεται μια «δύσκολη περίοδο», η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή ανάπτυξη και εκτόξευση του πληθωρισμού, επεσήμανε κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής ενώπιον του Κογκρέσου ο διοικητής της Fed Μπεν Μπερνάνκι. Μιλώντας λίγο μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας για εκτόξευση του πληθωρισμού Ιουνίου στο 5%, ο Μπερνάνκι τόνισε ότι ο τρέχον πληθωρισμός είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και άμεση προτεραιότητα της Fed αποτελεί η καταπολέμηση του προβλήματος, γεγονός που ερμηνεύτηκε από πολλούς σαν προμήνυμα για διατήρηση των επιτοκίων στο 2%.
O Μπερνάνκι σημείωσε ότι η οικονομία έχει αποδυναμωθεί, αλλά δεν «βλέπει» ύφεση για το 2008, ενώ αναμένει ανάπτυξή της από το ερχόμενο έτος.

Δικαιολογημένη θα χαρακτήριζε τυχόν παρέμβαση των αρχών στην αγορά συναλλάγματος ο διοικητής της Fed Μπεν Μπερνάνκι, επισημαίνοντας όμως ότι τέτοιου είδους ενέργεια είναι εξαιρετικά σπάνια. Σημείωσε ότι η σχέση της Fed με το αμερικανικό νόμισμα έχει να κάνει με την προσπάθεια διατήρησης μιας ισχυρής οικονομίας, ενώ δήλωσε γνώστης του «ηθικού κινδύνου» που δημιουργείται από την προσπάθειας διάσωσης ιδρυμάτων από την Fed.

Όσον αφορά τις Fannie Mae και Freddie Μαc επεσήμανε ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και δεν τίθεται ενδεχόμενο κατάρρευσής τους, ενώ σημείωσε ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στις χρηματαγορές θα διασφαλίσει τη σωστή διαχείριση των subprime δανείων στο μέλλον. Σημείωσε μάλιστα ότι η τρέχουσα κρίση είναι αποτέλεσμα των λαθών στη διαχείριση κινδύνου εκ μέρους των εταιριών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |