Wednesday, July 16, 2008

"Βουτιά" 6 δολαρίων για το αργό μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων

"Βουτιά" 6 δολαρίων για το αργό μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων

Νέα «βουτιά» έξι δολαρίων καταγράφει η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας για αναπάντεχη αύξηση των αποθεμάτων αργού την εβδομάδα που έληγε στις 11 Ιουλίου.
Τα αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα ενισχύθηκαν κατά 3 εκατ. βαρέλια και διαμορφώθηκαν στα 296,9 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση τους κατά 1,6 εκ. βαρέλια. Την περασμένη εβδομάδα είχαν υποχωρήσει κατά 5,8 εκατ. βαρέλια. Ακόμη, τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια, ενώ αναμενόταν πτώση κατά 200 χιλ. βαρέλια και τα διυλισμένα αποθέματα κατά 3,2 εκατ. βαρέλια.

Το συμβόλαιο του Αυγούστου για το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 4,5%, ή 6,24 δολάρια στα 132,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο του μπρεντ σημειώνει απώλειες 1,80% στο Λονδίνο με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 136,10 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή «βουτιά» των 6,44 δολαρίων ήταν η μεγαλύτερη από τις 17 Ιανουαρίου του 1991 ενώ η ποσοστιαία πτώση (-4,4%) ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το Μάρτιο. Ωστόσο οι τιμές του «μαύρου χρυσού» είναι κατά 87% υψηλότερες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορζτ Μπους, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Λευκό Οίκο ότι τα αμερικανικά στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα πρέπει να διατηρηθούν για έκτακτο εφοδιασμό.

Επιπλέον, ο Μπους ανέφερε πως αν το Κογκρέσο περάσει νομοθεσία για την ενίσχυση της πετρελαϊκής παραγωγής των ΗΠΑ, αυτό θα αλλάξει την ψυχολογία στην ενεργειακή αγορά σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες σχετικά με το μελλοντικό εφοδιασμό σε πετρέλαιο, και αυτό θα επηρεάσει τις τιμές. Σε ό,τι αφορά την αιτία της ανόδου των τιμών του μαύρου χρυσού, υποστήριξε πως δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για να μειώσουμε τις τιμές ρεκόρ των καυσίμων, ενώ«τα θεμελιώδη στοιχεία είναι που οδηγούν τη μακροπρόθεσμη τιμή του πετρελαίου» προσθέτοντας ότι «η ζήτηση για πετρέλαιο έχει αυξηθεί και η προσφορά δεν έχει συμβαδίσει με αυτή».

Μείωση του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2008 και για τις αρχές του 2009, εκτιμά ο ΟΠΕΚ, στη μηνιαία έκθεση του που ανακοινώθηκε χθες σήμερα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |