Thursday, July 3, 2008

Πάνω από τα 145 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Πάνω από τα 145 δολάρια η τιμή του πετρελαίου


Στα ύψη βρέθηκαν και σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», με το Brent να ξεπερνάει ακόμη και τα 145 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων και της απειλής για σύρραξη στο Ιράκ.

Επιπλέον, οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης αναμένεται να αποδυναμώσουν περαιτέρω το δολάριο και να πυροδοτήσουν εκ νέου την άνοδο των τιμών πετρελαίου.

Νωρίς το απόγευμα στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για παράδοση τον Αύγουστο ενισχυόταν κατά 78 σεντς στα 144,35 δολάρια το βαρέλι, κατά τις ασιατικές ηλεκτρονικές συναλλαγές στο NYMEX. Νωρίτερα, είχε ανέλθει στο ρεκόρ των 144,57 δολαρίων το βαρέλι.

Στο μεταξύ, στο ICI Futures του Λονδίνου, η τιμή του Brent ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία τα 145 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας έως και στα 145,75 δολάρια το βαρέλι. Λίγο αργότερα, διαμορφωνόταν στα 145,37 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 1,11 δολαρίων.

Χθες, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, κατά δύο εκατ. βαρέλια, δηλαδή περίπου 800.000 περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |