Thursday, July 3, 2008

Πάνω από τα 145 δολ. έκλεισε το αργό

Πάνω από τα 145 δολ. έκλεισε το αργό

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το αργό στη σημερινή διαπραγμάτευση του στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ύστερα από μια συνεδρίαση κατά την οποία σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στα 146,34 δολάρια. Το αργό φάνηκε να επηρεάζεται σήμερα από την ενίσχυση του δολαρίου, αφού μετά το ιστορικό υψηλό κινήθηκε στα ίδια με χθες επίπεδα.
Προς το τέλος της συνεδρίασης, κι ενώ οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές έκλεισαν, νωρίτερα λόγω ημιαργίας, ανέκαμψε και έκλεισε στα 145,29 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 1,72 δολάρια. Τα συμβόλαια του μπρεντ έκλεισαν κατά 1,05% υψηλότερα, στα 145,77 δολάρια το βαρέλι.

Βασικός ρυθμιστής των διεθνών αγορών αναδείχθηκε το δολάριο, ενόψει της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, μετά από 13 μήνες σταθερού ευρω-επιτοκίoυ στο 4%, αντιστάθμισε την ελκυστικότητα του μαύρου χρυσού.

Ο κ.Τρισέ, προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας του άλματος του πληθωρισμού στο 4% τον Ιούνιο, που αποτελεί και ιστορικό υψηλό για την ευρωζώνη και είναι διπλάσιο του στόχου της κεντρικής τράπεζας για επίτευξη οικονομικής σταθερότητας..

Στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου συνέβαλλαν και οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι οι τιμές θα αναρριχηθούν στα 150 δολάρια.

Ο Μεντβέντεφ, του οποίου η χώρα είναι η δεύτερη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, είπε στη Μόσχα ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Μειωμένα κατά 2 εκατ. βαρέλια ήταν τα αποθέματα του αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληγε στις 27 Ιουνίου και διαμορφώθηκαν στα 299,8 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Ωστόσο, η κινεζική PetroChina, εκτιμάται ότι θα προβεί το επόμενο διάστημα σε μεγάλες παραγγελίες πετρελαϊκών προϊόντων, ώστε να καλύψει τις ανάγκες αφενός της ανασυγκρότησης από τον σεισμό της 12ης Μαςιου που δοκίμασε και αφετέρου των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων

Στο γεγονός αυτό βασίζεται μεγάλο μέρος των εκτιμήσεων για εκτίναξη της παγκόσμιας ζήτησης, σχολίασε ο αναλυτής της Citi Futures Perspective Tim Evans.

REPORTER.GR

No comments:

Share |