Thursday, July 3, 2008

Τράπεζες: Επιβαρύνονται με extra έξοδα από τόκους 350 εκατ σε κάθε τρίμηνο

Τράπεζες: Επιβαρύνονται με extra έξοδα από τόκους 350 εκατ σε κάθε τρίμηνο

«Αν οι συνθήκες στις αγορές χρήματος επιδεινωθούν και οι τράπεζες πληρώνουν ακριβότερα την ρευστότητα τότε είναι πιθανό οι συνθήκες στις τράπεζες να χειροτερεύσουν. Αν οι συνθήκες σταθεροποιηθούν όσον αφορά την ρευστότηταακόμη σε αυτά τα επίπεδα οι τράπεζες παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρουν» επισημαίνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος στο «R».

H επενδυτική κοινότητα αναμένει τα αποτελέσματα α΄6μήνου των τραπεζών τα οποία όπως έχει τονιστεί θα σημειώσουν πτώση 13% με 15% για τις 9 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και απέχουν ήδη από το 25% που αποτελεί τον μέσο όρο των business plan των ελληνικών τραπεζών.

Υπάρχει δηλαδή μια απόκλιση 40 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του α΄ 6μήνου και των στόχων των επιχειρηματικών σχεδίων.

Είναι σαφές ότι η διεθνής κρίση έχει επιδράσει στις τράπεζες πέραν των κεφαλαιοποιήσεων και σε επίπεδο κερδοφορίας.

Κάθε τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνονται με extra έξοδα από τόκους λόγω καταθέσεων και άντλησης ρευστότητας κοντά στα 350 εκατ ευρώ ή 1,4 δις ευρώ ετησίως με βάση την υφιστάμενη κατάσταση. Αν τα επιτόκια αυξηθούν και οι συνθήκες χειροτερεύσουν τότε τα έξοδα εκ τόκων θα αυξηθούν.

Βέβαια τα extra έξοδα εκ τόκων αναπληρώνονται από έσοδα από τόκους που προέρχονται από δάνεια παρ΄ όλα αυτά η επιβάρυνση είναι εμφανής στις τράπεζες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |