Thursday, July 3, 2008

Απαλλαγή χρεών μέχρι το 2002

Απαλλαγή χρεών μέχρι το 2002

Τρεις συνεχόμενες συνεδρίες χρειάστηκαν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ώστε να μελετήσουν τους κανονισμούς που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών για τη διαγραφή παλαιών χρεών. Το επίμαχο σημείο το οποίο προέκυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή προήλθε μετά από εισήγηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου.

Ο κ. Ευαγόρου διατύπωσε την άποψη ότι θα έπρεπε να επεκταθεί η χρονική περίοδος ώστε να καλύπτει εκτός από τα παλαιά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της φούσκας του ΧΑΚ 1999 και χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι 2002.

Σκοπός των νέων κανονισμών είναι η επαναθέσπιση των κανονισμών, η ισχύς των οποίων έληξε το 2007 και με τους οποίους ρυθμιζόταν η διαδικασία διαγραφής οφειλομένων φορολογικών χρεών μέχρι και το φορολογικό έτος 1999. Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τους κανονισμούς, είναι ο οφειλέτης να προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όντως αντιμετωπίζει αντικειμενική δυσκολία να εξοφλήσει τις οφειλές του με βάση ειδικά καθοριζόμενη προ τούτο διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και περιέχονται στην έκθεση που κατατέθηκε στην Ολομέλεια, έχουν υποβληθεί 395 αιτήσεις για διαγραφή χρεών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007, από αυτές 83 εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ 90 αιτήσεις έχουν εξεταστεί και σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Το σύνολο των διαγραφέντων φόρων για τις 83 υποθέσεις ανέρχεται στο ποσό των £1.429.967 πλέον οι τόκοι.

Σήμερα πριν τεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια το επίμαχο νομοσχέδιο, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την εισήγηση του ΑΚΕΛ για παράταση της χρονολογίας μέχρι το 2002. Ωστόσο, με αφορμή την κατάθεση τροποποίησης από μέρους του βουλευτή του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου η ψήφιση του νομοσχεδίου πήρε χρόνο λόγω της συζήτησης που αναπτύχθηκε.

Ο κ. Παπαδόπουλος με τη δικαιολογία ότι δεν παρέχονται ασφαλιστικές δικλίδες για την εκτίμηση της αντικειμενικής δυσκολίας που επικαλούνται όσοι δεν μπορούν να ξοφλήσουν τα χρέη τους, ζήτησε όπως οι κανονισμοί καλύπτουν μόνο την περίοδο του 1999. «Θα πρέπει να καλέσουμε την εκτελεστική εξουσία να επανεξετάσει το θέμα και να θέσει πιο αντικειμενικά κριτήρια ώστε ως κράτος να μπορούμε να βοηθούμε πραγματικά αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους», ανέφερε.

Υπέρ της τροπολογίας που υπέβαλλε το Δημοκρατικό Κόμμα τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, «λέγοντας ότι δεν θα ήταν σωστό να γίνει παρέκκλιση από την αρχή των κανονισμών με τη δικαιολογία ότι θα προστατευθούν και κάποιοι ηλικιωμένοι. Αυτό θα ήταν άνιση μεταχείριση για πολλούς άλλους», τόνισε ο κ. Συλλούρης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επεσήμανε τις δύο πτυχές της νομοθεσίας. «Η μια πτυχή», όπως είπε, «περιλαμβάνει τα κριτήρια που πρέπει να έχει κάποιος για να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία και να τύχει απαλλαγής από τα χρέη του και η δεύτερη είναι η περίοδος που πρέπει να καλύψουν οι κανονισμοί».

Ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε ως λάθος από τη στιγμή που η εκτελεστική εξουσία αποδέχθηκε την παράταση μέχρι το 2002 να επιστρέψουν πίσω στο 1999.

Οι αρχικοί κανονισμοί που κατατέθηκαν εγκρίθηκαν κατόπιν μακράς συζήτησης και με 41 Βουλευτές από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών να τάσσονται υπέρ, δύο βουλευτές από το ΕΥΡΩΚΟ κατά και το βουλευτή του ΔΗΚΟ Σοφοκλή Φυττή να διαφοροποιείται από την κοινοβουλευτική του ομάδα και να τηρεί αποχή.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |