Thursday, July 3, 2008

Οι αποφάσεις για τα επιτόκια κρίνουν το μέλλον των αγορών

Οι αποφάσεις για τα επιτόκια κρίνουν το μέλλον των αγορών

Αγωνία για την αλυσίδα των επιπτώσεων στην οικονομία, από τη σημερινή αναμενόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αλλά και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αγορά έχει προεξοφλήσει αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25 μονάδες βάσης, εκτός αν αιφνιδιάσουν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης. Ήδη το Δημόσιο, κατέβαλε, πρώτο το υψηλό τίμημα της αύξησης των επιτοκίων, βλέποντας προχθές το επιτόκιο των ετησίων γραμματίων, να διαμορφώνεται στο 5,2%, αρνητικό ρεκόρ, από το έτος 2000.

Ιδιαίτερα δύσκολη, διαμορφώνεται η κατάσταση στα νοικοκυριά, τα οποία έχουν λάβει στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, τα επιτόκια των οποίων, αναγκαστικά θα αυξηθούν και θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Κάθε αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων κατά 0,25 μονάδες βάσης, υπολογίζεται ότι αυξάνει κατά 20-30 ευρώ τη μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Ήδη οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί υφίστανται τρομακτικές πιέσεις από την ακρίβεια στα είδη τροφίμων και στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η αύξηση των επιτοκίων να επιδεινώνει το κλίμα.

Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος θα ήθελαν να αποφύγουν τον κίνδυνο αύξησης των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση και να αυξηθούν οι κατασχέσεις ακινήτων και θα παρακολουθούν στενά τις όποιες εξελίξεις.

Η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει και τις επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί, αφού θα ανέβει το κόστος εξυπηρέτησης, αλλά ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν και αξιολογείται ως μεγαλύτερος είναι η κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης στην αγορά.

Μια μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, φέτος θα επηρεάσει δραματικά τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2009, ο οποίος παράλληλα θα έχει να αντιμετωπίσει και τις αυξημένες δαπάνες για τους τόκους του δημόσιου χρέους.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ


Τράπεζες: Επιβάρυνση για νέα δάνεια

Περαιτέρω επιβάρυνση για τους δανειολήπτες και επιβράδυνση της ζήτησης για νέα δάνεια αναμένεται να προκαλέσει η αναμενόμενη για σήμερα αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Ηδη, οι ενδείξεις μειωμένης ζήτησης έχουν καταγραφεί από τις τράπεζες, καθώς τα στεγαστικά δάνεια κινούνται αυτή τη στιγμή με ρυθμό της τάξης του 15% και τα καταναλωτικά με 25%, ενώ η μόνη κατηγορία που διατηρεί ισχυρούς ρυθμούς είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «τρέχουν» με 30%.

Η αυξημένη τιμολόγηση είναι γεγονός εδώ και αρκετούς μήνες και χωρίς την αύξηση του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου, καθώς το μεγάλο μέρος των δανείων είναι συνδεδεμένα πλέον με το euribor αλλά και διότι στις άλλες περιπτώσεις, οι τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση των περιθωρίων. Η εκτίμηση ότι ο ανταγωνισμός οδήγησε σε απορρόφηση της αύξησης στο κόστος χρήματος από τις ίδιες τις τράπεζες είναι εν μέρει σωστή, καθώς αφορά ορισμένες κατηγορίες τραπεζικών προϊόντων.

Το θέμα της ανατιμολόγησης των κινδύνων σε κάθε κατηγορία προϊόντων προϋπήρχε και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο και απλώς έγινε αναγκαιότητα στην περίοδο κρίσης. Το ζητούμενο για τις τράπεζες είναι να τιμολογήσουν σωστά τα προϊόντα και άρα σε υψηλότερο επίπεδο πλέον και ταυτόχρονα να διατηρήσουν ισχυρή τη ζήτηση.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |