Tuesday, July 22, 2008

Σε χαμηλά έξι εβδομάδων το αργό, έκλεισε κάτω από τα 128 δολάρια

Σε χαμηλά έξι εβδομάδων το αργό, έκλεισε κάτω από τα 128 δολάρια

Σε χαμηλά έξι εβδομάδων βρέθηκε το αργό, ύστερα από τις προβλέψεις ότι η Dolly δε θα πλήξει τελικά τις βασικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Μεξικού. Ύστερα από την κατά 11% πτώση του αργού την προηγούμενη εβδομάδα, χθες έδειχνε να ανακάμπτει υπό το φόβο της εξέλιξης της καταιγίδας Dolly, που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τα αποθέματα της περιοχής. Ωστόσο, σήμερα, που οι προβλέψεις των μετερεωλόγων είναι πιο θετικές, το πετρέλαιο ακολούθησε την κατιούσα, αφού βρέθηκε στα 127,95 δολάρια, με πτώση που ξεπερνά τα 3 δολάρια.Το πετρέλαιο Μπρεντ υποχώρησε κατά 2,36 δολάρια, στα 128,88 δολάρια το βαρέλι.

Επιπλέον, και τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου της βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,7%, στα 3,1315 δολάρια το γαλόνι.

«Φαίνεται να πλησιάζει απλά μια μεγάλη καταιγίδα και τίποτα άλλο», ανέφερε ο αναλυτής της IAF Advisors, Kyle Cooper, σχολιάζοντας τους χθεσινούς φόβους για κυκλώνα.

Σημαντική επίδραση στην περεταίρω μείωση της τιμής του αργού είχε και η ανοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, που βρέθηκε λίγο πριν, στα 1,5772 δολάρια ανά ευρώ, ενισχυμένο κατά 0,9%.

Ωστόσο, σταθερή στην πρόβλεψη της για εκτόξευση του πετρελαίου στα 149 δολάρια το βαρέλι παραμένει η Goldman Sachs σε έκθεση της με τίτλο «Prices ease as inventories rebound, but upside risks remain» και ημερομηνία 17 Ιουλίου, τονίζοντας πως αν και η πιθανότητα για περαιτέρω οπισθοχώρηση των τιμών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ο μαύρος χρυσός είναι «ταγμένος» στον μονόδρομο της ανόδου. Μετά την υποχώρηση σχεδόν 11 δολαρίων το βαρέλι μέσα σε δύο μέρες την περασμένη εβδομάδα, η οποία προκλήθηκε λόγω των ανησυχιών για οικονομική επιδείνωση σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι οποίες ακολουθήθηκαν από τα πρώτα σημάδια για συσσώρευση αποθεμάτων αργού στις χώρες του ΟΠΕΚ, το sell-off του αργού δημιούργησε ελπίδες για φθηνότερη ενέργεια.

Όμως, όπως υποστηρίζει ο διεθνής οίκος, αν και σε περίπτωση που συνεχισθεί αυτό το build up αποθεμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα περιορίσει τον κίνδυνο περαιτέρω σύσφιξης των συνθηκών στο μέτωπο της προσφοράς, οι πιθανότητες για εκ νέου εκτόξευση της τιμής του μαύρου χρυσού είναι μεγάλες. Παρά το πρόσφατο ριμπάουντ, τα αποθέματα παραμένουν χαμηλά και τα θεμελιώδη εξαιρετικά «σφιχτά», υπογραμμίζοντας πως το ενεργειακό σύστημα παραμένει πολύ ευάλωτο στα σοκ τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης.

REPORTER.GR

No comments:

Share |