Tuesday, July 22, 2008

Βρετανία: Φόβοι ύφεσης υπαγορεύουν μείωση επιτοκίων

Βρετανία: Φόβοι ύφεσης υπαγορεύουν μείωση επιτοκίων


Η βρετανική οικονομία οδεύει σε ύφεση, προειδοποίησε ο αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας, Ντέιβιντ Μπλάντσφλαουερ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση των επιτοκίων από το σημερινό επίπεδο του 5%.

«Ενδεχομένως να βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση» τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ο κ. Μπλάντσφλαουερ και εκτίμησε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται για τρία έως τέσσερα τρίμηνα εάν δεν ληφθούν μέτρα.

«Δεν είναι πολύ αργά να το σταματήσουμε. Αλλά θα πρέπει να το κάνουμε τώρα» διεμήνυσε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας πάντως δεν φαίνεται να τάσσονται υπέρ της προοπτικής μείωσης του κόστους δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002 υποχώρησαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Rightmove. Η μέση τιμή πώλησης υποχώρησε 2% σε ετήσια και 1,8% βάση στις 235.219 στερλίνες. Εξαίρεση αποτέλεσε το Λονδίνο, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |