Tuesday, July 22, 2008

Η MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ προ των πυλών του Χ.Α.

Η MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ προ των πυλών του Χ.Α.

Με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου από όλες τις εταιρείες του ομίλου Marfin, η MIG Real Estate - Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) ετοιμάζεται να εισέλθει στο Χρηματιστήριο, πραγματοποιώντας διπλή αύξηση κεφαλαίου συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από την εισαγωγή της στο Χ.Α., τη διάθεση δηλαδή του 25% της εταιρείας στο ευρύ επενδυτικό κοινό και τους θεσμικούς επενδυτές, προσδοκά την άντληση των 80 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 220 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν με μια δεύτερη αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετέχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι (οι δύο βασικοί είναι η Marfin και ο κ. Β. Κάκκαβας στον οποίο ανήκε η Αττικά Ακίνητα, μετεξέλιξη της οποίας αποτελεί η MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ) και σε τιμή ανά μετοχή όπως θα οριστεί κατά την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί μεταξύ άλλων στο να φανεί στο επενδυτικό κοινό η εμπιστοσύνη των μετόχων προς την πορεία της εταιρείας καθώς τα κεφάλαια που θα τοποθετήσουν θα είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτά που θα αντληθούν από την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της MIG Real Estate, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αξία της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία έχει στην κατοχή της 28 ακίνητα από τα οποία τα περισσότερα είναι καταστήματα, ενώ στους μισθωτές της περιλαμβάνονται πολλές τράπεζες, εκτός της Marfin. Το δεκαοκτάμηνο επενδυτικό πλάνο που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο των 300 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις σχετικές προθεσμίες που αφορούν τις ΑΕΕΑΠ η MIG Real Estate είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου του 2008. Στο σχεδιασμό της εταιρείας, εκτός απρόοπτου, είναι να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Την έγκριση της εισαγωγής της από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την αναμένει μέχρι τα μέσα Σεπτέμβριου. Τα στελέχη της είναι αισιόδοξα για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας παρά την κρίση που παρατηρείται στις αγορές. Διοργανωτές της έκδοσης θα είναι οι Alpha Bank [ACBr.AT] , η Marfin και η Επενδυτική Τράπεζα.

Και άλλοι παίκτες

Εταιρεία ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει, όπως είναι γνωστό, ο ΟΤΕ [OTEr.AT] ο οποίος έχει λάβει άδεια λειτουργίας και με βάση τις σχετικές προθεσμίες είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.

Ο κλάδος αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την ίδρυση ΑΕΕΑΠ από την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , όπου επίσης προχωρά τις σχετικές διαδικασίες. Η ΑΕΕΑΠ της Εθνικής εκτιμάται ότι χρονικά θα ακολουθήσει τις άλλες δύο, ενώ η φιλοδοξία για αυτή είναι να συγκεντρώσει ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας της Τράπεζας που είναι από τα μεγαλύτερα στη χώρα.

Πρόθεση για δημιουργία ΑΕΕΑΠ έχει εκφράσει παλαιότερα και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμιά σχετική διαδικασία από την πλευρά της.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |