Tuesday, July 22, 2008

Alpha Βank: Καλυμμένη ομολογία 2 δισ.- Ακολουθούν και άλλες τράπεζες

Alpha Βank: Καλυμμένη ομολογία 2 δισ.- Ακολουθούν και άλλες τράπεζες

Στην πρώτη έκδοση καλυμμένης ομολογίας στην Ελλάδα , ύψους 2 δις ευρώ προχώρησε η Alpha bank με στόχο να ενισχύσει την ρευστότητα της. Η Alpha bank είχε ανακοινώσει ότι οι ανάγκες ρευστότητας της θα ανέλθουν μέσα στο 2008 στα 4,5 δις ευρώ. Μέχρι τώρα έχει αντλήσει 2 δις ευρώ από private placement και commercial paper.
Η καλυμμένη ομολογία στηρίζεται σε μια εξασφάλιση η οποία συνήθως είναι στεγαστικά δάνεια.

Στην Γερμανία όπου τα στεγαστικά δάνεια δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα οι τράπεζες πληρώνουν euribor συν 10 πόντους ενώ στην Ισπανία όπου υπάρχει προβληματισμός με τα ακίνητα και τα στεγαστικά δάνεια πληρώνουν για καλυμμένες ομολογίες 80 πόντους υψηλότερα του euribor.

Παράλληλα η Alpha έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα έκδοσης τίτλων στις ΗΠΑ ύψους 7,5 δις δολαρίων το οποίο όμως δεν σχεδιάζει να ενεργοποιήσει άμεσα.

Η Εθνική διαθέτει μια ρευστότητα που αγγίζει τα 2 δις ευρώ ωστόσο σχεδιάζεται καλυμμένη ομολογία ύψους περίπου 1 με 1,5 δις ευρώ.

Η Eurobank έχει αντλήσει έως τώρα συνολικά περί τα 4,5 δις ευρώ.

Στις 26 Φεβρουαρίου τιτλοποίησε στεγαστικά 1,040 δις ευρώ.

Στις 2 Απριλίου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων στις ΗΠΑ ύψους 2 δις δολαρίων ή 1,3 δις ευρώ ί.

Πρόσφατα τιτλοποίησε ομολογιακά δάνεια επιχειρήσεων ύψους 2,5 δις ευρώ και εικάζεται ότι έχει εκδώσει καιprivate placement και commercial paper κοντά στο 1 δις ευρώ.

Η Eurobank ξεπέρασε ήδη από τα μέσα της χρονιά τον στόχο για συνολική ρευστότητα 4 δις ευρώ.

Η Πειραιώς σχεδιάζει να αντλήσει επιπλέον 1,5 με 2 δις ευρώ.

Η ΑΤΕ διαθέτει επαρκή ρευστότητα καθώς οι χορηγήσειςτης ανέρχονται στο 85%των καταθέσεων της.

Η τράπεζα Κύπρου προχωράει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 573 εκατ ευρώ μετιμή μετατροπής τα 10,5 ευρώ ανά μετοχή και επιτόκιο για τον πρώτο χρόνο 7,5%

REPORTER.GR

No comments:

Share |