Tuesday, July 22, 2008

Αύξηση 7,8% στις τιμές βασικών αγαθών

Αύξηση 7,8% στις τιμές βασικών αγαθών


Αυξήσεις βασικών αγαθών και υπηρεσιών πέραν του 10% κατέγραψαν τα κοντέρ του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών σε 11 χιλ. σημεία πώλησης στην ελεύθερη Κύπρο την περίοδο Ιουλίου 2007 και Μαίου 2008. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος, η μέση αύξηση στις τιμές των προϊόντων την περίοδο Ιουλίου 2007 - Μαΐου 2008 ανήλθε στο 7,8%, ενώ αξιοσημείωτο ποσοστό προϊόντων που φθάνει το 35% σημείωσαν άνοδο στις τιμές πέραν του 10%.

Οι μέσες αυξήσεις στις 13.500 τιμές αγαθών και υπηρεσιών που περιλήφθηκαν στην έρευνα ξεπερνούν κατά δύο και πλέον ποσοστιαίες μονάδες τον πληθωρισμό και ενισχύουν την εντύπωση πως το οικονομικό βάρος που σηκώνουν τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερο από ότι φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία.

Οι πλείστες αυξήσεις τιμών πέραν του 10% παρατηρήθηκαν σε προϊόντα παράγωγα του σιταριού, όπως το ψωμί και το φραντζολάκι, ελιόπιτες, πίτσες, ενώ αύξηση πέραν του μέσου όρου παρατηρήθηκε στις τιμές των εισιτηρίων για σινεμά και στα αντρικά παντελόνια.

Από τα προϊόντα που ελέχθησαν, ποσοστό 21% δεν παρουσίασαν αλλαγή στις τιμές από τον Ιούλιο του 2007, 14,2% παρουσίασαν αύξηση κάτω του 5%, 13,5% σημείωσαν αύξηση 5% - 9,9%, ενώ 16,2% παρουσίασαν μείωση στις τιμές.

Αξιοσημείωτο ποσοστό ύψους 48,9% των επιχειρήσεων που πωλούν κοτόπουλο ψησταριάς σημείωσαν αύξηση στις τιμές πέραν του 10%.

Από τον τομέα των υπηρεσιών, οι παθολόγοι και οι παιδίατροι σε ποσοστό 41,2% προχώρησαν σε αναθεώρηση των τιμών τους πέραν του 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, μία από τις δικαιολογίες που δίνουν οι γιατροί για την αναθεώρηση προς τα πάνω των τιμών τους είναι ότι τους το εισηγήθηκε ο ιατρικός σύλλογος, ενώ κάποιοι σημείωσαν ότι «αυξήθηκε γενικά το κόστος ζωής». Η πρακτική της αποστολής ενδεικτικών τιμοκαταλόγων από επαγγελματικούς συνδέσμους στους ιατρούς βρίσκεται υπό τη διερεύνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού δημιουργεί την εντύπωση συνεννόησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αύξηση κάτω του μέσου όρου σημείωσαν οι τιμές στις μπύρες, στις ενοικιάσεις DVDs, οι τιμές στους χώρους στάθμευσης και στους παιδικούς σταθμούς.

Από τον Ιανουάριο του 2008 παρατηρείται σημαντική μείωση των επιχειρήσεων που δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγή των τιμών τους, ενώ μία στις έξι επιχειρήσεις (16,2%) προχώρησε σε στρογγυλοποίηση προς τα κάτω των τιμών τους.

Η έρευνα του συνδέσμου μέτρησε πάνω από 13.500 τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Από αυτές το 18,4% ανήκουν σε επιχειρήσεις που υπέγραψαν τον Κώδικα Δίκαιης Τιμολόγησης.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |