Wednesday, July 23, 2008

Καταλύτης η αγορά στέγης στην ανάκαμψη της οικονομίας

Καταλύτης η αγορά στέγης στην ανάκαμψη της οικονομίας

H αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές δεν πρόκειται να ξεπεραστεί παρά μόνο όταν σταματήσει η πτώση της αμερικανικής αγοράς στέγης, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον, ο οποίος θεωρεί ζωτικής σημασίας την ευρωστία των κολοσσών αναχρηματοδότησης ενυπόθηκου χρέους Fannie Mae και Freddie Mac για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.


Περί τα 25 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Πόλσον, θα κοστίσει στην αμερικανική κυβέρνηση το σχέδιο διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac.
Ωστόσο, το σχέδιο διάσωσης των δύο κολοσσών δεν θεωρείται ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, αφού εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην αμερικανική κυβέρνηση περί τα 25 δισ. δολάρια.

Ο Πόλσον εξέφρασε την ανησυχία ότι η αντιμετώπιση της κρίσης θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και παραδέχθηκε ότι θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα έως ότου η αγορά στέγης παρουσιάσει σημάδια σταθεροποίησης.

Θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα τη συνεχή δράση και είπε ότι τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει ανάγκη τις Fannie και Freddie. Μετά την κατάρρευση της τιμής της μετοχής τους, ο Πόλσον πρότεινε να δοθεί στους ημικρατικούς κολοσσούς διευρυμένη πρόσβαση στα κρατικά δάνεια διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να σπεύσει να αγοράσει μετοχές των εταιρειών εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πόλσον δήλωσε ότι το Κογκρέσο κατανοεί τις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς στέγης η οποία τελεί υπό κρίση και προέβλεψε ότι οι νομοθέτες θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απέναντι στις Fannie και Freddie.

Ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό εκτιμά ότι η διάσωση των δύο κολοσσών θα κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογουμένους περί τα 25 δισ. δολάρια με αισθητό τον αντίκτυπο το 2009 και το 2010, στην περίπτωση που το Κογκρέσο εγκρίνει το προτεινόμενο σχέδιο του Πόλσον.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δολάριο, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι ένα ισχυρό νόμισμα είναι σημαντικό για τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά και για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι και οι πολιτικές που στοχεύουν στην τόνωση της εμπιστοσύνης έχουν αντανάκλαση στις αγορές συναλλάγματος.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφια Τσαρλς Πλόσερ δήλωσε χθες ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να ωθήσει τη Φέντεραλ Ρεζέρβ να αρχίσει επιτοκιακές αυξήσεις προτού ακόμη ανακάμψουν οι αγορές εργασίας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ο Πλόσερ, που θεωρείται από τα «γεράκια» της Φέντεραλ Ρεζέρβ, δηλ. επιμένει σε αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, επεσήμανε ότι η διατήρηση υπερβολικά χαλαρής πολιτικής για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα του πληθωρισμού.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |