Tuesday, January 21, 2014

Προς απελευθέρωση €900 εκατ. στην Τράπεζα Κύπρου

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τα γεγονότα Μαρτίου 2013, ενδέχεται τέλος του μήνα να απελευθερωθούν από την Τράπεζα Κύπρου καταθέσεις 900 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα Κύπρου υπό μορφή γραμματίων. 

Το θέμα ήταν μάλιστα ένα από τα σημαντικά που συζήτησε χθες με την ηγεσία της Τράπεζας ο υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια η...
Τράπεζα Κύπρου με την Κεντρική Τράπεζα. 

Η Τράπεζα Κύπρου επιθυμεί να μην κάνει χρήση του δικαιώματος ανανέωσης των γραμματίων που αποτελούν το ένα τρίτο των καταθέσεων που δεσμεύτηκαν μετά το κούρεμα. Εκτιμάται πως μια τέτοια κίνηση από τη μια θα βοηθήσει στη διοχέτευση κεφαλαίων στην αγορά και από την άλλη θα ενισχύσει την εικόνα αξιοπιστίας της ίδιας της Τράπεζας και την προσπάθειά της να επανέλθει στην ομαλότητα. 

Το υπουργείο Οικονομικών δεν βλέπει αρνητικά την πρόταση, καθώς στις προθέσεις του είναι να προχωρήσει σε χαλαρώσεις στη διακίνηση κεφαλαίων. Βλέπει όλες τις πτυχές του θέματος με φόντο τον οδικό χάρτη στην ελευθεροποίηση της αγοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το μήνυμα που δόθηκε στον υπουργό Οικονομικών από την ηγετική ομάδα της Τράπεζας Κύπρου είναι ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης υλοποιείται και η ρευστότητα του οργανισμού βρίσκεται σε καλύτερο σημείο σε σχέση με αυτήν που αναφέρεται στο πλάνο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

Ο γρίφος των γραμματίων των κουρεμένων καταθέσεων είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται με την Τρόικα και θα τεθεί με την κάθοδό τους στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο, η ηγετική ομάδα της Τράπεζας Κύπρου συναντήθηκε με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη. Στις συναντήσεις που γίνονται μεταξύ Κεντρικής και Τράπεζας Κύπρου έχει δοθεί το μήνυμα από την εποπτική Αρχή ότι η αποδέσμευση των €900 εκατ. φαίνεται να προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γιατί αποτελεί μέρος του πλάνου χρηματοδότησης που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από την Τρόικα, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. 

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου επικρατεί η άποψη ότι με την αποδέσμευση των €900 εκατ. θα δοθεί θετικό μήνυμα στην αγορά ότι το πιστωτικό ίδρυμα άρχισε να σταθεροποιείται και μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών. Αν τα γραμμάτια των €900 εκατ. δεν ανανεωθούν, υπάρχει και μια εκτίμηση ότι μέρος των χρημάτων θα φύγουν εκτός Κύπρου καθώς τα δύο τρίτα φαίνεται ότι ανήκουν σε ξένους. Αυτό που βγαίνει από το πιστωτικό ίδρυμα είναι ότι τα χρήματα των €900 εκατ. υπάρχουν, στην περίπτωση μη ανανέωσης των γραμματίων, αλλά όχι παραπάνω. 

Σε μια τέτοια περίπτωση η Τράπεζα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση μέσω ELA ή μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής με την ΕΚΤ. Για το τελευταίο, χρειάζεται να δοθούν κρατικές εγγυήσεις σε ομόλογα που θα εκδώσει η Τράπεζα. Με βάση νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2012, η κυβέρνηση μπορεί να δώσει εγγυήσεις σε τραπεζικά ομόλογα μέχρι €6 δισ. Τα μισά ήδη εκδόθηκαν το 2012 για τη Λαϊκή και έχουν ήδη δοθεί από την Τράπεζα Κύπρου ως εξασφάλιση στην ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής.

Source:http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/181230/pros-apeleftherosi-900-ekat-stin-trapeza-kyprou


No comments:

Share |