Wednesday, July 23, 2008

Τα αποθέματα ''βυθίζουν'' κι αλλο το αργό-Νέα πτώση ''βλέπει'' η Lehman Brothers

Τα αποθέματα ''βυθίζουν'' κι αλλο το αργό-Νέα πτώση ''βλέπει'' η Lehman Brothers

Κάτω από τα 126,5 δολάρια υποχωρεί το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, διευρύνοντας τις χθεσινές του απώλειες, υπό την πίεση της ανάκαμψης του δολαρίου και της ανακοίνωσης της ΕΙΑ για μικρότερη των εκτιμήσεων πτώση των αποθεμάτων του αργού. Στην υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» συμβάλλουν οι προβλέψεις των μετρολόγων για απομάκρυνση του τυφώνα Dolly από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό. Tο συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Σεπτεμβρίου κινείται πτωτικά κατά 1,7% στα 126,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και τα 125 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πλέον κατά 15% από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων που κατοχύρωσε στις 11 Ιουλίου, αν και παραμένουν 70% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ υποχωρεί στο Λονδίνο κατά 1,98% στα 127,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ χθες σημείωσε πτώση 2,3%, και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Ιουνίου.

Η ισοτιμία ευρω-δολαρίου διαμορφώνεται σε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων ήτοι στο 1,5745, στον απόηχο των δηλώσεων αξιωματούχου της Fed ότι το βασικό επιτόκιο πρέπει να αυξηθεί, περιορίζοντας τις επενδύσεις σε εμπορεύματα. Επιπλέον, το δολάριο ενισχύεται λόγω των εκτιμήσεων ότι πλησιάζει μια νέα αύξηση των επιτοκίων.

Λιγότερο των αναμενομένων μειώθηκαν τα αποθέματα του αργού τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Επιτροπή Ενέργειας (Energy Information Administration), αφού διαμορφώθηκαν στα 295,3 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας πτώση 1,6 εκατ. βαρελιών.

Εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγω για πτώση 1,9 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα Ιουνίου του αργού.

Τα αποθέματα βενζίνης παρουσίασαν αύξηση 2,9 εκατ. βαρελιών την περασμένη εβδομάδα, ενώ αυξημένα κατά 2,4 εκατ. βαρέλια ήταν και τα διυλισμένα αποθέματα.

Ωστόσο, αύξηση 1,1 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα του αργού κατά την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (American Petroleum Institute). Αναλυτικότερα, τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 583.000 βαρέλια, στα 126,6 εκατ. βαρέλια, ενώ αυτά της βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, στα 213,8 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται, ότι το API υπολογίζει τα αποθέματα με διαφορετικά κριτήρια, γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν διαφορετικές μετρήσεις με αυτές της ΕΙΑ.


Ερχεται μεγάλη διόρθωση στο πετρέλαιο (ξανά)λέει η Lehman Brothers!

«Η αδυναμία της ζήτησης στον ΟΠΕΚ θα υπερκεράσει την δύναμη της ζήτησης εκτός ΟΠΕΚ» κάτι που θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε απότομη προσγείωση στο α' τρίμηνο του 2009 και στα 90 δολάρια το βαρέλι, όπως αναφέρει σε έκθεση της με τίτλο Energy Special Report - Demand Demolition, και ημερομηνία 22 Ιουλίου, η Lehman Brothers. O διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι κατά την διάρκεια του Ιουνίου πολλάκις προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία συνολικά φτάνει τις 600 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως και πως σύντομα αναμένεται να προχωρήσει σε περεταίρω διορθώσεις των εκτιμήσεων του, λόγω της πολύ «χλωμής» παγκόσμιας ανάπτυξης.

Παρά την εντυπωσιακή δύναμη της ζήτησης στην Κίνα, τις εφήμερες ανόδους της ζήτησης στην Ιαπωνία και την -τεχνητά- αυξημένη ζήτηση σην Ευρώπη , η παγκόσμια ισορροπία της ζήτησης για πετρέλαιο έχει υποστεί σημαντική αποδυνάμωση.

Ετσι, οι προβλέψεις του διεθνούς οίκου τοποθετούν την ετήσια ζήτηση πετρελαίου για το 2008 στα 86,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από 1,5 εκατ. βαρέλια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, αυξημένη κατά 790 χιλίαδες βαρέλια από τα περσινά επίπεδα. Σε διόρθωση των προβλέψεων για την ζήτηση πετρελαίου, όπως αναφέρεται στην έκθεση, άλλωστε προχώρησε και η IEA η οποία προβλέπει την ζήτηση να φτάνει το 1,03 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 2,11 εκατ. βαρέλια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Η χειροτέρευση της εικόνας της ζήτησης πετρελαίου ενισχύει λοιπόν την άποψη της Lehman Brothers πως οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται πολύ κοντά στο ζενίθ τους, με τον μαύτο χρυσό να αναμένεται σε μέσο όρο να φτάνει τα 110 δολάρια το βαρέλι στο δ' τρίμηνο του έτους και να εκτιμάται πως στο α’τρίμηνο του 2009 θα υπάρξει περεταίρω πτώση στα 90 δολάρια το βαρέλι.

REPORTER.GR

No comments:

Share |