Wednesday, June 11, 2008

Beige Book: Aμερικανική οικονομία

Beige Book: Aμερικανική οικονομία

Απογοητευτική για την αμερικανική οικονομία είναι η έκδοση της Beige-Book της FED για τον Απρίλιο και Μάιο. Σύμφωνα μ’ αυτήν, η οικονομική ανάπτυξη στις περισσότερες περιφέρειες είναι «χλιαρή», αφού η κατανάλωση επιβραδύνεται, αφού οι βιομηχανίες μετακυλύουν το κόστος παραγωγής, από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, στον καταναλωτή. Αναλυτικότερα, η οικονομική ανάπτυξη σε 7 από τις 12 περιφέρειες περιγράφεται ως "αδύναμη", ενώ στις υπόλοιπες πέντε η ανάπτυξη είναι σταθερή ή οριακά ανοδική.

Κύριος λόγος της καθήλωσης της αμερικανικής οικονομίας, η FED αναφέρει πως είναι, όχι μόνο η μείωση των δαπανών των καταναλωτών, λόγω αύξησης των τιμών στους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά και οι ο φόβος των καταναλωτών ότι οι τιμές των προϊόντων θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν.

Η Beige-Book αναφέρθηκε και στην αύξηση της ανεργίας στο 5,5 το Μάιο.

Ειδική αναφορά έγινε και στη ζήτηση κατοικιών τον Απρίλιο, αφού έμειναν αδιάθετες 4,55 εκατ. κατοικίες, αριθμός ρεκόρ, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης και της αύξησης του ποσοστού των κατασχέσεων.

Πέρα από τον κλάδο των κατοικιών και των αυτοκινήτοβιομηχανιών, πλήγμα δέχτηκε και ο τουρισμός των ΗΠΑ από την ανοδο των τιμών του πετρελαίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |