Wednesday, June 11, 2008

ING: Δυναμική ανάπτυξη από τις ελληνικές τράπεζες

ING: Δυναμική ανάπτυξη από τις ελληνικές τράπεζες

ΣΤΟ ΙΔΙΟ μήκος κύματος με την Goldman Sachs κινείται έκθεση της ING για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες. Οι αναλυτές εξυμνούν τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων τραπεζών, χωρίς πάντως να «συγκινούν» τη χρηματιστηριακή αγορά.

Η έκθεση της ING υπογραμμίζει τη δυναμική ανάπτυξης που διατηρεί η ελληνική αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρηματική πίστη και μάλιστα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ δυνατότητες αύξησης των εργασιών διαβλέπουν και στην τραπεζική ιδιωτών, όπου όμως ο ανταγωνισμός κάνει λιγότερο ελκυστική τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ING προτιμά τις τράπεζες που έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στο δανεισμό προς επιχειρήσεις, όπως η Alpha Bank [ACBr.AT] και η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] .

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών, που δίνει ευρεία περιθώρια ανάπτυξης εργασιών. Ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών Ελλάδας και Κύπρου είναι επίσης παράγοντας θετικός για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες, ενώ ειδικά για τις κυπριακές, ενισχυτικά λειτουργεί, σύμφωνα με την ING, η διεθνής δραστηριότητα στη Ρωσία και σε άλλες ανατολικές χώρες.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη επιλογή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών λόγω της σταδιακής ωρίμανσης του δικτύου και της αύξησης εργασιών στην επιχειρηματική πίστη. Σύσταση αγοράς δίνεται και για την Alpha Bank, που είναι ηγέτιδα στα επιχειρηματικά δάνεια, κάτι που θα ενισχύσει τα έσοδα, όπως σημειώνεται στην έκθεση της ING.

Oσον αφορά τη Eurobank [EFGr.AT] , για την οποία προτείνεται αγορά, επισημαίνεται ότι το δίκτυο της Νέας Ευρώπης θα αντισταθμίσει την ισχνή απόδοση των εγχώριων εργασιών.

Διακράτηση προτείνει η ING για την Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , καθώς στοιχεία όπως η κεφαλαιακή θέση και η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσουν τη μετοχική πορεία. Σε διακράτηση από αγορά υποβαθμίζεται το Τ.Τ., αναφέρουν οι αναλυτές, που βλέπουν μόνο περιορισμένη πιθανότητα εξαγοράς του με σημαντικό premium. Η ΙΝG ξεκινά την κάλυψη των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank με σύσταση αγοράς και για τις δύο τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ING δεν προβλέπει, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, κινήσεις συγκέντρωσης της αγοράς, χωρίς να αποκλείει να τεθούν προς πώληση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή και η Millennium Bank. Αναφορικά με το ρίσκο της έκθεσης των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη, οι αναλυτές σημειώνουν ότι η προτίμηση στην οργανική ανάπτυξη από τις ελληνικές τράπεζες τις κάνει λιγότερο ευάλωτες σε μακροοικονομικούς κινδύνους.

Οι αναλυτές της ΙΝG αναφέρονται στην πίεση των spreads που υφίστανται, σε μεγαλύτερο βαθμό, η στεγαστική και η καταναλωτική πίστη, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντέχουν περισσότερο. Ο έντονος ανταγωνισμός και η πίεση στα περιθώρια στα νέα δάνεια επηρεάζουν το margin, αλλά και πάλι, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι υψηλό, ενώ ο μεγάλος όγκος εργασιών αντισταθμίζει ως ένα βαθμό τη συμπίεση στα spreads.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |