Wednesday, June 11, 2008

Πτώση στα πετρελαϊκά αποθέματα- Πάνω από τα 136 δολ. το αργό

Πτώση στα πετρελαϊκά αποθέματα- Πάνω από τα 136 δολ. το αργό

Μειωμένα κατά 4,6 εκατ. βαρέλια ήταν τα αποθέματα του αργού την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, διαμορφωμένα στα 302,2 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Συνολικά, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες τα αποθέματα έχουν υποχωρήσει κατά 24 εκατ. βαρέλια. Από την άλλη, για την εβδομάδα που έληγε στις 6 Ιουνίου, τα αποθέματα βενζίνης ενισχύθηκαν κατά 1 εκατ. βαρέλια, στα 210,1 εκατ. βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα κατέγραψαν ανοδο 2,3 εκατ. βαρελιών, στα 114 εκατ. βαρέλια.

Ακόμη νωρίτερα σήμερα για πετρελαϊκή κρίση έκανε λόγο επικεφαλής της ΙΕΑ, Nobuo Tanaka, ωθώντας ακόμη υψηλότερα το αργό. Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πετρελαϊκή κρίση και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) είναι έτοιμη να ρίξει στην αγορά μέρος των έκτακτων αποθεμάτων, παρά τις προβλέψεις για μείωση της ύφεσης, επισήμανε ο Tanaka.

«Οποιοδήποτε ατύχημα σε πετρελαϊκή εργοστασιακή μονάδα μπορεί να προκαλέσεις σημαντικό πρόβλημα στην προσφορά», τόνισε ο Tanaka κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παρέθεσε το Τόκιο. «Εμείς στην ΙΕΑ παρακολουθούμε την αγορά και είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων μας ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής.»

Η κατανάλωση στην Κίνα και στην Ινδία, τις δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκόσμιες οικονομίες έχει οδηγήσει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα τις πετρελαϊκές τιμές, σημείωσε.

«Κάνουμε λόγο για πετρελαϊκή κρίση, εξαιτίας της τρέχουσας τιμής του αργού, αλλά και εξαιτίας του ότι συνεχίζει να παρατηρείται ανοδος της τιμής παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται παγκοσμίως να μειωθεί η ζήτηση», τόνισε ο Tanaka

Τέλος, τόνισε ότι σε αντίθεση με την κρίση του 1970 που τροφοδοτούνταν από τη μειωμένη προσφορά στη Μέση Ανατολή, η τρέχουσα κατάσταση έχει να κάνει με το άλμα στη ζήτηση, αλλά και με τις κερδοσκοπικές επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ, στα 135 δολάρια εξακολουθεί να βρίσκεται το αργό, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν για τέταρτη εβδομάδα, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η παραγωγή δεν θα καλύψει τη ζήτηση κατά τη θερινή περίοδο.

Το συμβόλαιο του αργού για τον Ιούλιο ενισχύεται κατά 4,97 δολάρια στα 136,10 δολάρια το βαρέλι ενώ στο αντίστοιχο του μπρεντ κινείται ανοδικά κατά 2,67% στα 134,64 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά 1,5 εκατ. βαρέλι. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη παρουσιάσει πτώση κατά 19 εκατ. βαρέλι από την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαϊου.

Στην άνοδο του αργού συμβάλλουν και τα στοιχεία για αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου στην Κίνα κατά 25% το μήνα Μάιο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |