Wednesday, June 11, 2008

Προς λύση με εύρος £67 εκ.

Προς λύση με εύρος £67 εκ.

Νερό στο κρασί τους φαίνεται να βάζουν αμφότερες πλευρές στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, εκφράζοντας σήμερα την ετοιμότητας τους να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη καθολικής συμφωνίας στη βάση της άτυπης συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2005.

Μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ και ο υπουργός οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης συμφώνησαν να αναθέσουν την εξέταση του θέματος των παλαιών χρεών της Εκκλησίας σε δύο οικονομολόγους της Αρχιεπισκοπής και δύο υπαλλήλους του υπουργείου οικονομικών. Οι τέσσερις τεχνοκράτες θα κληθούν οριοθετήσουν τον τρόπο χειρισμού των παλαιότερων φορολογικών χρεών της Εκκλησίας ύψους £92 εκ., περιλαμβανομένων και τόκων £25 εκ. Η κυβέρνηση φέρεται να διεκδικεί τα £67 εκ. ενώ η Εκκλησία υποστηρίζει πως δεν έχει καθόλου χρέος, καθώς αυτό ρυθμίστηκε στην συμφωνία που μονόγραψε ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών, το Δεκέμβριο του 2005.

Η άτυπη συμφωνία προνοούσε τη διαγραφή όλων των συσσωρευμένων φόρων και τόκων έναντι της δέσμευσης της Εκκλησίας να πληρώνει φόρο για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, αλλά δεν προωθήθηκε στο υπουργικό.

Μετά την έντονη αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, ο Αρχιεπίσκοπος και ο υπουργός οικονομικών ανέφεραν σήμερα ότι αφήνουν πίσω τους τις όποιες αντιπαραθέσεις θέτοντας μάλιστα εμπάργκο δηλώσεων γύρω από το θέμα της φορολόγησης της εκκλησίας. Λαμβάνοντας πρώτα το λόγο ο Αρχιεπίσκοπος με έκδηλη την πρόθεση του να πέσουν οι τόνοι, υπέδειξε ότι η εκκλησία θέλει να πληρώνει φόρους και εξέφρασε την επιθυμία του να τα βρουν οι δύο πλευρές ώστε να δοθεί τέλος στην μεταξύ τους αντιπαράθεση. «Δεν συμφέρει σε κανένα η αντιπαράθεση ούτε σε μας ούτε στην κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να πληρώνουμε φόρους, η κυβέρνηση δεν μπορεί να διεξάγει τις υπηρεσίες της ένα δεν έχει οικονομικό υπόβαθρο» σημείωσε ο Μακαριότατος.

Στη συνέχεια άφησε να φανεί η απογοήτευση του επειδή δεν έκλεισε το θέμα με την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν είχε επικυρώθηκε η συμφωνία των 13 σημείων που είχαν καταλήξει με τον προηγούμενο υπουργό οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα καταλήξουν σε μια αμοιβαία συμφωνία. Ταυτόχρονα τόνισε ότι θα γίνει μια καλόπιστη διευθέτηση του θέματος και ότι από πλευράς του υπουργείου οικονομικών στην επιτροπή θα συμμετέχουν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου και ο διευθυντής του φόρου εισοδήματος. «Είμαστε σίγουροι ότι και οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία προς το συμφέρον και των δύο πλευρών» ανέφερε.

Κληθείς να απαντήσει εάν η βάση της μελέτης θα είναι τα 13 σημεία που είχε συμφωνήσει η εκκλησία με την προηγούμενη κυβέρνηση ο Χαρίλαος Σταυράκης υπέδειξε πως «οπωσδήποτε θα ξεκινήσουμε από κάπου. Υπάρχει η προσυμφωνία με τον προηγούμενο υπουργό η οποία θα είναι κάποια βάση για μια νέα αρχή». Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Μακαριότατος δήλωσε «θα ξεκινήσουμε από την υφιστάμενη συμφωνία θα προσθέσουμε θα αναιρέσουμε μέχρι να τα βρούμε».

Χθες ο Αρχιεπίσκοπος είχε αναφέρει ότι η Εκκλησία έφθασε στα όρια των υποχωρήσεων της απειλώντας να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των όποιων απαιτήσεων της κυβέρνησης για προηγούμενα φορολογικά χρέη.

Επίσης απαντώντας σε ερώτηση εάν η εκκλησία έκανε κάποια υποχώρηση από τις αρχικές τις θέσεις περιορίστηκε να πει, «είπαμε ότι δεν θα κάνουμε περαιτέρω δηλώσεις θα αφήσουμε τους τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες να τα βρουν και όταν θα καταλήξουν τότε θα δούμε από κοινού με τον υπουργό τη συμφωνία πριν πάει στο υπουργικό συμβούλιο».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |