Wednesday, June 11, 2008

EE: Παράθυρο για 65ωρη εβδομαδιαία εργασία

EE: Παράθυρο για 65ωρη εβδομαδιαία εργασία

Δύο νέες κοινοτικές οδηγίες σχετικά με τον καθορισμό του ανώτατου χρόνου εργασίας και τα δικαιώματα των προσωρινά απασχολούμενων έναντι του μόνιμου προσωπικού μιας επιχείρησης, ενέκρινε χθες βράδυ το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ.

Αναφορικά με το χρόνο εργασίας, η ισχύουσα σήμερα κοινοτική νομοθεσία προβλέπει ως ανώτατο χρόνο εργασίας τις 48 ώρες/βδομάδα, καθώς επίσης ελάχιστη άδεια 4 εβδομάδων και κατά κανόνα όχι πάνω από 8 ώρες νυχτερινής εργασίας ανά διαστήματα 24 ωρών. Όλα τα παραπάνω διατηρούνται με τη νέα οδηγία, αλλά με τη διαφορά ότι νομιμοποιείται πλέον η υπέρβαση του 48ωρου, η οποία ήταν μέχρι τώρα μια εξαίρεση για τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία θα έπρεπε να καταργηθεί από το 2003.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, εάν υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου σε μια επιχείρηση, μπορεί ο ανώτατος χρόνος εργασίας να φτάσει τις 60 ώρες, ενώ εάν υπάρχει συλλογική συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο ανώτατος χρόνος εργασίας μπορεί να ανέλθει σε 65 ώρες τη βδομάδα ή και περισσότερο. Η συναίνεση του εργαζόμενου στην υπέρβαση του 48ωρου δεν θα μπορεί να δοθεί νωρίτερα από τις 4 βδομάδες μετά την πρόσληψη. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα υπαναχώρησης, αν αλλάξει γνώμη. Δεν θα ισχύει η υπέρβαση του 48ωρου για τους απασχολούμενους μικρής διάρκειας (μέχρι 10 βδομάδες το χρόνο).

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα κοινοτική οδηγία δεν αλλάζει σε τίποτα τις υφιστάμενες εθνικές νομοθεσίες που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη σχετικά με τον ανώτατο χρόνο εργασίας, εάν δεν το θέλουν οι κυβερνήσεις. Απλώς, δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις που το επιθυμούν να υπερβούν και αυτές το 48ωρο, όπως οι Βρετανοί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συναποφασίζει με το Συμβούλιο, έχει αποφανθεί από το Μάιο του 2006 ότι η κατ' εξαίρεση και με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, η υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 48 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, που ισχύει σήμερα στην Κοινότητα, θα πρέπει να ανακληθεί μέσα σε μια τριετία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έλεγε τότε το Κοινοβούλιο, ο ανώτατος χρόνος θα μπορούσε να φτάσει τις 55 ώρες, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του ΕΚ στην απόφαση, διότι εάν επιμείνει στην αρχική στάση του μπορεί να την ανατρέψει.

Τέλος, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι προσωρινά απασχολούμενοι σε μια επιχείρηση θα πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μισθολογικής μεταχείρισης που ισχύει για το μόνιμο προσωπικό. Το Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι προσωρινά απασχολούμενοι θα πρέπει από την πρώτη μέρα της πρόσληψης να απολαμβάνουν του ιδίου μισθολογικού καθεστώτος με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου στην ίδια επιχείρηση.

Τα θέματα αυτά απασχολούσαν το Συμβούλιο τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών εμπόδιζαν την υιοθέτηση των δύο οδηγιών. Τελικά στη συνεδρία κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με ειδική πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι πέντε κράτη μέλη, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ισπανία και το Βέλγιο απείχαν, θεωρώντας μη ικανοποιητικό το συμβιβασμό σχετικά με το χρόνο εργασίας.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |