Thursday, February 7, 2008

ΕΤΕ: Καθησυχαστική για το εξωτερικό- Στο 4% η μερισματική απόδοση


ΕΤΕ: Καθησυχαστική για το εξωτερικό- Στο 4% η μερισματική απόδοση

Με μερισματική απόδοση που αγγίζει το 4% αφού το μέρισμα που θα διανεμηθεί για την χρήση 2007 θα ανέλθει στο 1,50 με 1,60 ευρώ ανά μετοχή και με κέρδη περί τα 1,7 δις ευρώ περίπου η Εθνική τράπεζα παρά την χρηματιστηριακή διόρθωση καταφέρνει να διατηρεί στο 55% τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες ενδείξεις για την κερδοφορία της Εθνικής θα αποτυπωθούν με τα αποτελέσματα της Finansbank τα οποία θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου. Οι τουρκικές τράπεζες ανακοινώνουν κέρδη το αργότερο 45 ημέρες μετά το πέρας της χρήσης ή του τριμήνου δηλαδή έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση των κερδών της Finansbank θα είναι«παραπλανητική» καθώς τα κέρδη καταγράφονται με βάση τα τουρκικά λογιστικά πρότυπα τα οποία εμφανίζουν σοβαρότατες αποκλίσεις σε σχέση μετα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Finansbank με βάση τα τουρκικά λογιστικά πρότυπα θα ανακοινώσει κέρδη 350 εκατ ευρώ περίπου και με βάση τα διεθνή πρότυπα που υιοθετεί η Εθνική θα ανέλθουν στα 460 εκατ ευρώ περίπου.

Ταυτόχρονα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα ανακοινώσει κέρδη χρήσης 2007 η Εθνική τα οποία θα ανέλθουν στα 1,7 δις ευρώ καταγράφοντας αύξηση 72% περίπου έναντι των 990 εκατ ευρώ της χρήσης 2006. Το 2006 η Εθνική είχε επιβαρυνθεί με έκτακτα έξοδα όπως π.χ. την φορολόγηση των αποθεματικών όπως όλες οι τράπεζες.

To management της Εθνικής υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις στο εξωτερικό εξελίσσονται ικανοποιητικά και ότι ακόμη και στην Ρουμανία η επίδραση μιας τυχόν επιβράδυνσης δεν θα είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Η Εθνική κατέχει το 3% της ρουμανικής αγοράς και ακόμη και αν υπάρξει επιβράδυνση ο αντίκτυπος στα συνολικά αποτελέσματα θα είναι περιορισμένος.

Η διοίκηση της Εθνικής υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις της Finansbank είναι πολύ θετικές και οι στόχοι που είχαν τεθεί για ρυθμό αύξησης των δανείων το 2008 , πορεία κερδών αλλά και μερίδια αγοράς θα επιβεβαιωθούν.

Όσον αφορά την πορεία της αποτίμησης της Εθνικής η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 19,2 δις ευρώ δηλαδή διαπραγματεύεται με discount περίπου 14% από τις αρχές του 2008.

Η υποχώρηση της μετοχής της Εθνικής είναι χαμηλότερη από την υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη η οποία ανήλθε στο 17,4% από τις αρχές του έτους.

«Τυπική» επαναγορά μετοχών

Η Εθνική τράπεζα μάλλον για τυπικούς λόγους ενεργοποιεί προγράμματα επαναγοράς μετοχών καθώς έως τώρα ελάχιστες φορές έχει προβεί στην στήριξη της μετοχής. Συνολικά διαθέτει περίπου το 0,3% με 0,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της κατά τη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου 2007 ενέκρινε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα για αγορά ιδίων μετοχών μέχρι 10% του συνολικού αριθμού των μετοχών της με κατώτατη τιμή αγοράς 5 ευρώ και ανώτατη τιμή αγοράς τα 60 ευρώ ανά μετοχή για το χρονικό διάστημα από 1 Ιουνίου 2007 έως 24 Μαΐου 2008.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2008 το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προβεί σε αγορά, στο διάστημα από 8 Φεβρουαρίου 2008 έως 24 Μαΐου 2008, μέχρι 20.000.000 ιδίων μετοχών με κατώτατη τιμή αγοράς 5 ευρώ και ανώτατη τιμή αγοράς 60 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο όπως τονίζει η Εθνική σύμφωνα με το νόμο τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών είναι προαιρετικά και επομένως δεν πρέπει να προεξοφλείται η υλοποίησή τους.

REPORTER.GR

No comments:

Share |