Thursday, February 7, 2008

Morgan Stanley: Θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, "αντέχει" η Ευρώπη



Morgan Stanley: Θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, "αντέχει" η Ευρώπη

Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Eric Chaney, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley μιλώντας στο 6ο Banking Forum του Economist.

Όπως τόνισε ο κ. Chaney, η ελληνική οικονομία βασίζεται κυρίως στην εσωτερική ζήτηση και τις επενδύσεις και οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης – ιδίως στον τραπεζικό τομέα - είναι περιορισμένες.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Chaney ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της ύφεσης στις ΗΠΑ δεν θα είναι τόσο έντονες, καθώς η Ευρώπη εξάγει το ήμισυ των προϊόντων της στις αναδυόμενες αγορές.

Επισήμανε ακόμη ότι η γερμανική οικονομία λειτουργεί ως ανάχωμα, καθώς η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται.

Ο κ. Chaney τόνισε πάντως ότι οι επιπτώσεις της ύφεσης στις ΗΠΑ είναι ήδη ορατές στις ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές.

Εκτιμά επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να αναγκαστεί να προβεί σε μείωση επιτοκίων.

Τέλος, ανέφερε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι σοβαρότεροι απ΄ ό,τι θεωρούν οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι επενδυτές και οι αναλυτές, ωστόσο χαρακτήρισε εξαιρετικές τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας στην επόμενη 15ετία.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |