Thursday, February 7, 2008

Επιφυλακτική για τις αγορές παραμένει η Morgan Stanley


Επιφυλακτική για τις αγορές παραμένει η Morgan Stanley

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ επιφυλακτική για τις αγορές παραμένει η Morgan Stanley εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε ακόμη σε bear market, αλλά επίκειται ράλι τιμών. Στην έκθεσή της European Strategy υπό τον τίτλο The Nature of Bear Market Rallies: Playing With Fire, εκτιμά ότι τα κυρίαρχα θέματα για τους επόμενους 6 - 18 μήνες θα είναι η ύφεση στην εταιρική κερδοφορία, η συνεχιζόμενη απομόχλευση, οι χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων, αλλά και πληθωρισμού και περισσότερες πολιτικές πρωτοβουλίες για αναθέρμανση της Οικονομίας.

Οι προτιμήσεις

«Επιπλέον αναμένουμε περαιτέρω φόβους για τον παγκόσμιο οικονομικό κύκλο ως αποτέλεσμα της ύφεσης στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, σε ορίζοντα ενός έτους προτιμούμε κυρίως μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε σχέση με μικρής, μετοχές αμυντικού χαρακτήρα σε σχέση με κυκλικού χαρακτήρα και χαμηλή έναντι υψηλής μόχλευσης. Το πρότυπο χαρτοφυλάκιό μας για την Ευρώπη στο οποίο οι μετοχές έχουν μία μέση περίοδο διακράτησης δύο έτη, αντανακλά πλήρως τις ανωτέρω προϋποθέσεις», αναφέρει η Morgan Stanley, εκτιμώντας επίσης ότι θέμα της χρονιάς για τις αγορές θα είναι και το περιστασιακό recoupling, δηλαδή επανασύνδεση της πορείας των αναδυόμενων με τις αναπτυγμένες αγορές.

Ο οίκος πιστεύει ότι εξαιτίας της πολύ αρνητικής ψυχολογίας, των χαμηλών αποτιμήσεων και των επιθετικών κινήσεων στο μέτωπο των επιτοκίων προκειμένου να αναθερμανθεί η Οικονομία, οι συνθήκες είναι ώριμες για ένα bear market ράλι. «Αυτό δεν είναι για όλους, πάντως, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μπεις στην αγορά και να μην μπορέσεις να βγεις εγκαίρως. Το μήνυμα είναι: μην γίνεστε πολύ απαισιόδοξοι για την αγορά τώρα και κλείστε κάποιες από τις short θέσεις σας. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν καλύτερες ευκαιρίες για να γίνετε πιο απαισιόδοξοι τους επόμενους μήνες», λένε οι αναλυτές της MS.

Οπως προσθέτουν, αν είναι σωστοί στην εκτίμησή τους ότι οι αγορές θα είναι επίπεδες με αυξημένες διακυμάνσεις τα επόμενα 1 -2 χρόνια, τότε η επενδυτική στρατηγική κατανομής κεφαλαίων μπορεί να αποδειχτεί η πηγή για τις μέγιστες επιδόσεις.

Περιγράφοντας το bear market, η MS επισημαίνει ότι η εταιρική κερδοφορία υποχωρεί μέχρι 40% σε περίοδο 20 μηνών, ενώ ο δείκτης του χρηματιστηρίου υποχωρεί κατά 33%. Κατά μέσο όρο οι μετοχές σημειώνουν κορυφή ένα χρόνο πριν από το υψηλό της κερδοφορίας και χαμηλό 2 μήνες πριν πατώσει η κερδοφορία.

Κατά κανόνα, το τέλος του bear market δεν προεξοφλείται πολύ νωρίτερα και γι ΄αυτό το λόγο χρειάζεται υπομονή στις πτωτικές αγορές. Το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα είναι ότι το πρώτο χαμηλό πριν από το bear market ράλι συχνά αποτελεί τον πάτο στην τυπική πτωτική αγορά. Ξανατεστάρεται αλλά δεν διασπάται.

«Οδηγός» για επενδυτές

Σύμφωνα με τους αναλυτές της MS, η φύση των ράλι που πραγματοποιούνται σε bear markets μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για τους επενδυτές. Το τρέχον bear market ράλι πιθανώς να ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου, όταν η διόρθωση είχε φτάσει στο 21% και βρισκόμαστε, ήδη, σε bear market για ένα οκτάμηνο. Συχνά έχουν υπάρξει δύο ανοδικές κούρσες σε bear market της τάξεως του 10%.

Η τρέχουσα κούρσα μετριέται ως η δεύτερη στην τρέχουσα πτωτική αγορά, ύστερα από το ράλι του +12% που καταγράφηκε στα μέσα Αυγούστου με μέσα Οκτωβρίου. Από το 1970 έως και σήμερα υπήρξαν εννέα bear market rallies, με μέση διάρκεια τέσσερις μήνες και μέση άνοδο για τις μετοχές στο 21%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |