Thursday, February 7, 2008

Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας στα hedge funds

Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας στα hedge funds

ΤΙΣ χειρότερες επιδόσεις από τον Αύγουστο του 1998, με την κατάρρευση του Long Term Capital Management Fund, είχαν τον Ιανουάριο τα hedge funds, παρά την ελαφρά διόρθωση των αποδόσεών τους προς τα τέλη του μήνα.

Ακολουθώντας τις απώλειες των μετοχικών αγορών που κινήθηκαν στο 10% - 20%, τα hedge funds είδαν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά -4% έως -10%, αποδεικνύοντας ότι στην πράξη η πορεία τους δεν μπορεί να είναι πλήρως ανεξάρτητη από τις βασικές αγορές.

Αν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία για την πορεία των hedge funds τον Ιανουάριο, στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου τα 2/3 των hedge funds έχασαν 4% - 10% της αξίας τους. Ως αποτέλεσμα, βρέθηκαν αντιμέτωπα με πολλούς μεριδιούχους που ζητούσαν πίσω τα λεφτά τους, την ώρα μάλιστα που οι δανειστές των εν λόγω funds έσφιξαν περαιτέρω τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Το υπόλοιπο 1/3 των funds κατάφεραν να αποκομίσουν κέρδη με το να είναι τοποθετημένα short, δηλ. «παίζοντας» το στοίχημα περαιτέρω πτώσης της αγοράς.

Τα προβλήματα στα hedge funds ξεκίνησαν από πέρυσι, όμως η ένταση της κρίσης επιδείνωσε την κατάσταση. Μετά τις ανοιχτές θέσεις του Jerome Kerviel στη Societe Generale ύψους 50 δισ. ευρώ, ο φόβος εξαπλώθηκε γενικά στην αγορά παραγώγων προϊόντων όλης της Ευρώπης, ειδικά σε Γερμανία, Γαλλία και Μ. Βρετανία.

Αν και η Societe Generale είπε ότι οι long θέσεις της πουλήθηκαν, τράπεζες, hedge funds και άλλοι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων βρέθηκαν ξαφνικά να «τρέχουν» πίσω από ανοικτές θέσεις. Στα hedge funds που είχαν βαριές απώλειες περιλαμβάνονται τα John Armitage's Egerton European (- 8,2%), Tosca, το οποίο ήταν μέρος της κοινοπραξίας funds των Παρθένων Νήσων που είχε ποντάρει υπέρ της Northern Rock (- 5,5%), Lansdowne European (- 7%), Marshall Wace's Eureka (- 8%) και Modulus Europe, μετοχικό hedge fund ύψους 900 εκατ. ευρώ, υπό τη διαχείριση της Rory Powe's Capital Management (- 10,9%).

Αλλα hedge funds που επίσης υποχώρησαν σημαντικά (λιγότερο όμως του 5%) τον Ιανουάριο ήταν τα: Odey Treasury, Henderson Global Currency, Systeia Alternative Risk Trading, Polar Technology, Kinetic Special Situations, Corin και Phylon.

Γενικά, τον Ιανουάριο (λίγες ημέρες πριν κλείσει ο μήνας) ο δείκτης Hedge Fund Research's global HFRX κινείτο πτωτικά κατά 4%, κάτι που συνιστά τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Αύγουστο του 1998 όταν κατέρρευσε το fund Long Term Capital Management και η ρωσική κρίση «χτύπησε» τις αγορές.

Προκειμένου να συγκρατήσουν τις απώλειες, ορισμένα hedge funds με έδρα το Λονδίνο αποφάσισαν να λάβουν έκτακτα μέτρα αναστέλλοντας πληρωμές ώστε να μην εξαναγκαστούν σε ρευστοποιήσεις μετοχών αδιακρίτως, οδηγούμενα στην κατάρρευση.

Δύσκολος μήνας

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Προκόπη, αναπληρωτή διευθυντή επενδύσεων της Capital Management Advisors, ο Ιανουάριος ήταν δύσκολος μήνας για τα hedge funds λόγω της πορείας των μετοχικών αγορών. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι event driven managers (δηλ. διαχειριστές που τοποθετούνται βάσει συγκεκριμένων συγκυριών π.χ. συγχωνεύσεις και εξαγορές κ.λπ.) λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας στις αγορές. Ωστόσο, πολλοί έχουν μειώσει τις καθαρές θέσεις τους και πλέον είναι καλυμμένοι (hedged) και όχι τόσο long όσο στο παρελθόν.

«Το γεγονός ότι φέτος θα είναι μια χρονιά με αυξημένη μεταβλητότητα (volatility) δημιουργεί προοπτικές κερδοφορίας για διαχειριστές μετοχών (equity managers) που κάνουν trading. Αυτοί που τα πήγαν πολύ καλά, ιδίως το δεύτερο εξάμηνο του 2007 αλλά και τον Ιανουάριο, ήταν οι volatility managers.

Ακριβώς λόγω των συνθηκών στις αγορές και της αυξημένης διακύμανσης, πιστεύω ότι καλές αποδόσεις θα έχουν και οι convertible arbitrage managers, καθώς αρκετές εταιρείες θα στραφούν στην έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων με καλούς όρους. Ευκαιρίες δημιουργούνται και για τους macro managers (ήταν short στην αρχή του έτους και ευνοήθηκαν από τη θέση αυτή), οι οποίοι κάνουν επίσης trading.

Μικρή συσχέτιση με μετοχές

Με δεδομένη την έντονη μεταβλητότητα στις αγορές κατά τη φετινή χρονιά, ο κ. Μάρκος Καμχής, επικεφαλής ανάπτυξης εργασιών της Capital Management Advisors, επισημαίνει ότι οι επενδυτές αναζητούν funds με μικρή συσχέτιση με τις μετοχικές αγορές.

«Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός διαφοροποιημένου fund of hedge funds, καθώς η μεταβλητότητά του κινείται στο 3% - 5% έναντι μεταβλητότητας 13% - 15% για τις μετοχικές αγορές. Χαρτοφυλάκια με διαφοροποιημένες στρατηγικές (equity long/short, ομόλογα, χρυσός, πετρέλαιο) μπορούν να έχουν τις καλύτερες αποδόσεις σε συνθήκες έντονης αβεβαιότητας και διακυμάνσεων στις αγορές», αναφέρει.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |