Wednesday, December 14, 2011

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, μικρή βελτίωση της αγοράς εργασίας


Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, μικρή βελτίωση της αγοράς εργασίας

Αμετάβλητα διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC), ενώ εμφανίστηκε ελαφρώς πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25% επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των αγορών.

Τα εννέα από τα δέκα μέλη της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ιστορικά τους χαμηλά.

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι διατηρούνται οι καθοδικοί κίνδυνοι, ωστόσο επισήμανε ότι η οικονομική δραστηριότητα αντέχει την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν κάποια βελτίωση στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει τα εξής:

"Οι πληροφορίες από την τελευταία συνάντηση του Νοεμβρίου υποδεικνύουν ότι η οικονομία συνεχίζει να επεκτείνεται με μετριοπαθείς ρυθμούς, παρά την εμφανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Αν και οι δείκτες υποδεικνύουν κάποια βελτίωση στις ευρύτερες συνθήκες στην αγορά εργασίας, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών συνεχίζουν να βελτιώνονται, αν και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων φαίνεται να αυξάνονται λιγότερο γρήγορα και η στεγαστική αγορά συνεχίζει να γνωρίζει σημαντικές πιέσεις.

Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί σε σχέση με τις αρχές του έτους και οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί.

Σε συνάρτηση με το καταστατικό και την αποστολή της, η Επιτροπή επιδιώκει να προωθήσει τη μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα των τιμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να περιμένει μετριοπαθή ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται σταδιακή υποχώρηση της ανεργίας σε επίπεδα που η Επιτροπή θεωρεί συμβατά με την διπλή αποστολή της.

Οι πιέσεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές συνεχίζουν να συνιστούν σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους για το οικονομικό outlook.

Η Επιτροπή αναμένει παράλληλα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί, τα επόμενα τρίμηνα, σε επίπεδα κοντά ή κάτω από αυτά που θεωρούνται συμβατά με τη διπλή αποστολή της. Ωστόσο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του πληθωρισμού και των πληθωριστικών πιέσεων.

Για να στηρίξει μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε επίπεδα συμβατά με την αποστολή της η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει το πρόγραμμα για την παράταση της μέσης ωρίμανσης των χρεογράφων που έχει στην κατοχή της όπως ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο.

Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου μεταξύ μηδέν και 0,25% και συνεχίζει να εκτιμά ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι πιθανό να δικαιολογούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2013.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί το οικονομικό outlook υπό το πρίσμα των εισερχόμενων πληροφοριών και είναι προετοιμασμένη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να προωθήσει μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη σε ένα πλαίσιο σταθερότητας των τιμών.

Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος, Elizabeth A. Duke, Richard W. Fisher, Narayana Kocherlakota, Charles I. Plosser, Sarah Bloom Raskin, Daniel K. Tarullo και Janet L. Yellen. Κατά της δράσης ψήφισε ο Charles L. Evans ο οποίο τάχθηκε υπέρ της επιλογής για περαιτέρω επεκτατική πολιτική".

source: capital.gr

No comments:

Share |