Wednesday, December 14, 2011

Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια για εξυγίανση


Εγκρίθηκαν τα νομοσχέδια για εξυγίανση
 

Η αιφνίδια στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων δεν στάθηκε αρκετή για να ανατρέψει την ψήφιση της δέσμης νομοσχεδίων για δημοσιονομική εξυγίανση.

Υπό το βάρος διαμαρτυριών δημοσίων υπαλλήλων και οργανωμένων συνόλων έξω από τη βουλή, η ολομέλεια ενέκρινε το απόγευμα τα κυβερνητικά νομοσχέδια παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε για το νομοθετικό σώμα η στάση εργασίας των υπαλλήλων της βουλής, μελών της ΠΑΣΥΔΥ.

Η βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για παγοποίηση των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ των υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, το οποίο είχε δώσει την αφορμή για τη σημερινή και αυριανή στάση εργασίας.

Ενέκρινε επίσης τα νομοσχέδια που αφορούν τις αποκοπές μισθών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των δικαστών, που είχαν εξαιρεθεί από τις σχετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στις 26 Αυγούστου – νομοσχέδιο που αποτέλεσε την αφορμή για την αυριανή 12ωρη στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Εγκρίθηκε επίσης το νομοσχέδιο για την έκτακτη κλιμακωτή εισφορά ιδιωτικών υπαλλήλων με μισθούς πέραν των €2,500, με τροπολογία για να εκπίπτει η εισφορά από τον φόρο εισοδήματος.

Εγκρίθηκαν ακόμη ομόφωνα τα νομοσχέδια για την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα εταιρειών από 17% σε 20%.

Νωρίτερα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία τα νομοσχέδια για αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17% και η στόχευση των επιδομάτων τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας.

Τροπολογία που ψηφίστηκε ομόφωνα μεταθέτει την έναρξη εφαρμογής της αύξησης του ΦΠΑ για την 1η Μαρτίου 2012, αντί 1η Ιανουαρίου 2012.

Ψηφίστηκαν επίσης τα νομοσχέδια για την φοροδιαφυγή, που αφορούν το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών και το φόρο εισοδήματος.

Η απόφαση να συνέλθει η Ολομέλεια λήφθηκε στην άτυπη σύσκεψη των αρχηγών ή κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η ολομέλεια καθιστούν δύσκολη την ακριβή καταγραφή των ψήφων, αφού η ολομέλεια έγινε χωρίς μικρόφωνα, τα οποία φαίνεται να έκλεισαν οι υπάλληλοι της βουλής προτού προχωρήσουν στη στάση εργασίας.

Άκαρπες οι μεσολαβητικές προσπάθειες

Εν τω μεταξύ στο κενό έπεσαν οι μεσολαβητικές προσπάθειες που ανέλαβαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα ώστε να ανασταλούν τα απεργιακά μέτρα των δημοσίων υπαλλήλων.

Το χορό της μεσολαβητικής παρέμβασης είχε ανοίξει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος είχε στο γραφείο του κόμματος στη βουλή συνάντηση με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ και με επικεφαλής το Γλαύκο Χατζηπέτρου.

Στη συνέχεια η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ συναντήθηκε με αρχηγούς ή εκπροσώπους και άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων χωρίς ωστόσο να γεφυρωθεί το χάσμα.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, προέβη αργότερα σε δηλώσεις τονίζοντας ότι δεν κατέστη δυνατό να επέλθει συμφωνία και ως εκ τούτου τα απεργιακά μέτρα συνεχίζονται.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |