Wednesday, December 14, 2011

Σε χαμηλό 11 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου


Σε χαμηλό 11 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου



Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία και οι αμφιβολίες για τις τελευταίες προσπάθειες περιορισμού της κρίσης χρέους. Το κλίμα επιβαρύνεται και από την άρνηση της Angela Merkel να αυξηθεί το όριο χρηματοδότησης του ESM. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην δημοπρασία ιταλικών ομολόγων που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στα 1,3035 δολάρια έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και στα 1,3009 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.


Σημειώνεται ότι τις τελευταίες δυο ημέρες το ευρώ έχει καταγράψει πτώση που ξεπερνά το 2,5%, ενώ είναι 12% χαμηλότερα έναντι του υψηλού των 1,4849 δολαρίων που είχε καταγράψει τον Μάιο του 2011. Το 2011 το ευρώ ξεκίνησε σε επίπεδο λίγο χαμηλότερο των 1,34 δολαρίων, έκανε μια θεαματική "βουτιά" τον Σεπτέμβριο, αλλά ανέκαμψε προς τα τέλη Οκτωβρίου στα 1,4150 δολάρια.

Σύμφωνα με τους traders, αν το ευρώ «σπάσει» το φράγμα των 1,3000 δολαρίων, και στη συνέχει αυτό των 1,2980 δολαρίων, τότε η πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος θα επιταχυνθεί δραματικά.

Μεγάλο μέρος της πίεσης πηγάζει από την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναγκαστεί να κινηθεί πιο επιθετικά σε ότι αφορά την μείωση των επιτοκίων, κάτι που θα καταστήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα λιγότερο ελκυστικό στους επενδυτές. Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου της στο 1% και οι επενδυτές εκτιμούν πως ο ρυθμός μιας οποιασδήποτε χαλάρωσης θα μπορούσε να επιταχυνθεί στην περίπτωση που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αισθανθούν πως οι κυβερνήσεις κινούνται πιο επιθετικά σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.


Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Barclays εκτιμά πως η πρόσφατη πτώση δημιουργεί κλίμα για ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση του ευρώ το 2012. Όπως προβλέψει, το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,25 δολάρια μέχρι τον Ιούνιο και τα 1,20 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Σύμφωνα πάντως με τους traders, καθώς πλησιάζει το τέλος του 2011, οι όγκοι συναλλαγών είναι πολύ ισχνοί και είναι πιθανό να γίνονται υπερβολικές κινήσεις.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |