Wednesday, December 14, 2011

"Βουτιά" 6% για το ασήμι, 3% για το χρυσό


"Βουτιά" 6% για το ασήμι, 3% για το χρυσό


Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου υποχρεώνει σε νέες μεγάλες απώλειες τον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να χάνει σχεδόν 50 δολ. στις αρχικές συναλλαγές της Τετάρτης.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου βρέθηκε να χάνει 46,80 δολ. ή 2,8% στα 1.615 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Μεγάλες απώλειες γνωρίζουν και τα υπόλοιπα μέταλλα με το ασήμι Μαρτίου να σημειώνει βουτιά 6,6% στα 29,18 δολ. ανά ουγγια.

Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του περιορίζει την ελκυστικότητα των πολύτιμων μετάλλων σαν εναλλακτική επένδυση, σημειώνουν οι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές επιστρέφουν στα μετρητά καθώς η Fed δεν επιβεβαίωσε στις χθεσινές ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της προσδοκίες για επιθετικότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25% το εύρος διακύμανσης του βασικού παρεμβατικού της επιτοκίου, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικά αισιόδοξη για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε παράλληλα καμία ένδειξη ότι σχεδιάζει να προχωρήσει και σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης δίνοντας νέα ώθηση στο δολάριο.


Συνεχίζεται η κατρακύλα της τιμής του αργού

Διευρύνονται οι απώλειες του πετρελαίου, οδηγώντας την τιμή του κάτω από τα 96 δολάρια το βαρέλι, μετά και την εξασθένιση της ζήτησης που αποτυπώνουν τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Η τιμή υποχώρησε στο νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 95,51 δολαρίων το βαρέλι, μετά την μικρότερη των εκτιμήσεων πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα και τον υπερδιπλάσια -σε σχέση με την αναμενόμενη- αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης.

Αυτή την ώρα καταγράφει πτώση 4,48% στα 95,65 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Η τιμή του αργού σημείωνε από νωρίς σημαντικές απώλειες, με φόντο την εκτόξευση του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο έναντι του ευρώ και την διατήρηση της παραγωγής από τους υπουργούς Πετρελαίου των κρατών που συνθέτουν το καρτέλ του OPEC.

Οι traders σχολιάζουν πως η επίμονη ευρωπαϊκή κρίση χρέους εξακολουθεί να εγείρει ανησυχίες για ενδεχόμενη ευρύτερη ύφεση στην Ευρώπη που πιθανώς θα κάμψει την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο. Στο μεταξύ το ισχυρότερο δολάριο, έδεσε τα χέρια των επίδοξων αγοραστών του πετρελαίου που αποτιμάται σε δολάρια.

Συμφώνησε ο OPEC για ανώτατο όριο παραγωγής 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ο OPEC συμφώνησε το ανώτατο όριο παραγωγής να μην υπερβαίνει τα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Βενεζουέλας. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά και τις ποσοστώσεις παραγωγής μεμονωμένων μελών.

Ο Rafael Ramirez δήλωσε πως η συμφωνία θέτει το όριο για τον OPEC αλλά όχι για μεμονωμένες ποσοστώσεις. Σημειώνεται ότι ο Ramirez νωρίς το πρωί είχε δηλώσει ότι αντιτίθεται στο όριο των 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως, και ζήτησε από κάποια μέλη του OPEC να μειώσουν την παραγωγή ώστε να κάνουν χώρο για τη Λιβύη.

Όπως τονίζει το πρακτορείο Dow Jones επικαλούμενο πηγές του Οργανισμού, η σημερινή συνεδρίαση ήταν ήπια. «Όλοι είναι ευχαριστημένοι. Συμφωνήσαμε για ένα ανώτατο όριο 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως», δήλωσαν πηγές στο πρακτορείο.


ΗΠΑ: Πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού

Πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,9 εκατ. βαρέλια στα 334,151εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μεγαλύτερη υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 2,1 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,8 εκατ. βαρέλια στα 218,818 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,48 εκατ. βαρέλια στα 141,502 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για αύξηση κατά 0,7 εκατ. βαρέλια.

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων υποχώρησε στο 85,1% από 87,7% την προηγούμενη εβδομάδα.


source: capital.gr

No comments:

Share |