Thursday, February 10, 2011

Τώρα καταλαβαίνουν ότι τα χρέη δεν χαρίζονται...


Τώρα καταλαβαίνουν ότι τα χρέη δεν χαρίζονται...


Πενιχρά αποτελέσματα για τους καταχρεωμένους δανειολήπτες αποδεικνύεται πως έχει η χρήση του νόμου 3869/2010 για την κήρυξη προσωπικής πτώχευσης. Ενώ τα αρχικά αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού που είχαν κατατεθεί στις τράπεζες ανέρχονταν σε περίπου 25.000, η μέχρι στιγμής διαδικασία «βγάζει» εκτός των ρυθμίσεων πάνω από τα 2/3 των οφειλετών. Από τον Ιανουάριο η διαδικασία έχει μπει στη φάση του δικαστικού συμβιβασμού, ενώ ολοένα και περισσότεροι οφειλέτες διαπιστώνουν ότι είχαν ελλιπή ή παρα–πληροφόρηση σχετικά με το καθεστώς υπαγωγής στο συγκεκριμένο νόμο.

Τραπεζίτες επισημαίνουν στο Capital.gr ότι οι ενδιαφερόμενοι έρχονται προ δυσάρεστης εκπλήξεως όταν διαπιστώνουν ότι έσπευσαν να κινήσουν, με το αζημίωτο για τους δικηγόρους, τις διαδικασίες προσωπικής πτώχευσης, αγνοώντας:

α) τί σημαίνουν οι βασικές διατάξεις του νόμου 3869/2010 για τον πελάτη/οφειλέτη
β) ποιά είναι η διαδικασία πτώχευσης, και
γ) ποιά είναι η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού.

Διευκρινίζοντας τις συγκεκριμένες «γκρίζες ζώνες» του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην πράξη, τραπεζίτες διευκρινίζουν στο Capital.gr τα εξής:

* Αναφορικά με τις συνέπειες των βασικών αρχών του νόμου:

α) Ο πελάτης/οφειλέτης πρέπει να γνωρίζει ότι θα βρίσκεται στον «Τειρεσία» για επτά χρόνια ως «φτωχός», διάστημα κατά το οποίο δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει καμία εμπορική πράξη.

β) Ο πελάτης/οφειλέτης θα πρέπει για τέσσερα χρόνια να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, όπως αυτές θα ορίζονται από το δικαστήριο, και εφόσον δεν καθυστερήσει ούτε μία δόση, τότε θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η όποια απαλλαγή μέρους των καταναλωτικών χρεών θα ορίσει το δικαστήριο. Διαφορετικά δεν θα ισχύει η δικαστική ρύθμιση.

γ) Ο πελάτης/οφειλέτης οφείλει να ρευστοποιήσει την ακίνητη περιουσία του, εκτός της κύριας κατοικίας, για τη διευθέτηση των οφειλών πριν από την ένταξή του στο νόμο.

δ) Ο πελάτης/οφειλέτης μπορεί να ευεργετηθεί από τις διατάξεις του νόμου μόνο μία φορά στη ζωή του.

ε) Ο πελάτης/οφειλέτης, στην περίπτωση ύπαρξης και στεγαστικού δανείου στο σύνολο των καταναλωτικών χρεών του, υποχρεούται να το εξοφλήσει μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου εντός 20ετίας και το δάνειο τοκίζεται κανονικά.

* Αναφορικά με τη διαδικασία πτώχευσης

α) Ο πελάτης/οφειλέτης πρέπει να συγκεντρώσει βεβαιώσεις οφειλών από όλους τους πιστωτές.

β) Ο πελάτης/οφειλέτης οφείλει να προσεγγίσει τους πιστωτές για εξωδικαστικό συμβιβασμό, με στόχο να επιτύχει συμφωνία ρύθμισης με το 100% αυτών. Σε περίπτωση αποτυχίας, και μόνο τότε, έχει το δικαίωμα για το επόμενο βήμα.

γ) Ο πελάτης/οφειλέτης καταθέτει αίτηση στο Ειρηνοδικείο για δικαστικό συμβιβασμό


* Αναφορικά με τη διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού

1) Δικαστικός Συμβιβασμός

Θα επιτευχθεί με συμφωνία, είτε όλων των πιστωτών, είτε εκείνων με απαιτήσεις μεγαλύτερες του 51% της οφειλής, είτε των πιστωτών με εμπράγματη εξασφάλιση.
Τον πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης, επιδίδεται το σχέδιο διευθέτησης στους πιστωτές.
Τον δεύτερο μήνα, οι πιστωτές καταθέτουν την αποδοχή ή τη νέα πρόταση τους.
Στις επόμενες 15 ημέρες, ο οφειλέτης υποβάλει την δική του πρόταση την οποία αποδέχονται ή όχι οι πιστωτές μέσα στις αμέσως επόμενες 20 ημέρες.

2) Δικαστική απόφαση

1) Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι ο οφειλέτης δεν πτωχεύει
α) τότε, σε περίπτωση συμφωνίας όλων των πιστωτών ή αυτών με το 51% με την τελική πρόταση του οφειλέτη, το δικαστήριο επικυρώνει τη συμφωνία με ισχύ δικαστικού συμβιβασμού.
β) Το δικαστήριο κρίνει ότι τα εισοδήματα του οφειλέτη είναι αρκετά για να ικανοποιήσει τις οφειλές του και απορρίπτει την αίτηση.
2) Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι ο οφειλέτης πτωχεύει
α) τότε το δικαστήριο κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα του οφειλέτη για την αποπληρωμή των χρεών και προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών, η οποία ορίζεται σε μηνιαίες καταβολές για τέσσερα έτη.



source: capital.gr

No comments:

Share |