Thursday, February 10, 2011

Μαζικές απολύσεις στην ΚΕΟ


Μαζικές απολύσεις στην ΚΕΟ

Σε απόλυση του 5% τουλάχιστον των υπαλλήλων της προχωρά η βιομηχανία KEO

ενισχύοντας τους φόβους για επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η βιομηχανία παραγωγής ζύθου, οίνου και εμφιαλωμένου νερού – που είναι μια από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες του νησιού – ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση της να απολύσει μέρος του προσωπικού της λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης του όγκου πωλήσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία «έχει σήμερα ανακοινώσει γραπτώς στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και στις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, ότι προτίθεται να προβεί σε τερματισμό της απασχόλησης σημαντικού αριθμού υπάλληλων της που εργάζονται σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του Συγκροτήματος ΚΕΟ».

Ο τερματισμός απασχόλησης, σημειώνεται, «θα αφορά εργοδοτούμενους οι οποίοι θεωρούνται πλεονάζοντες και η εταιρεία προτίθεται να ακολουθήσει πιστά όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία και ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων».

Το 2009 η εταιρεία είχε 572 υπαλλήλους έναντι 780 περίπου που είχε το 2003. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία παρουσιάζει σημαντική μείωση του τζίρου της, εν μέρει λόγω της συρρίκνωσης του τουριστικού ρεύματος.

Το 2009 έκλεισε με τζίρο €54 εκ. έναντι €68 εκ. το 2003.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της KEO

, Χαράλαμπος Παναγιώτου, ανέφερε σήμερα στη StockWatch ότι «ο ακριβής αριθμός των πλεονασμών δεν έχει ακόμη καθοριστεί αλλά σίγουρα πρόκειται για πέραν των 30 ατόμων».

Οι λόγοι σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου που ανάγκασαν την εταιρεία να προχωρήσει σε απολύσεις είναι η οικονομική κρίση, οι αναδιαρθρώσεις στην εταιρεία, η μείωση του όγκου πωλήσεων αλλά και τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς της Κύπρου με πελάτες που δεν πληρώνουν και την εισαγωγή από το εξωτερικό φθηνών προϊόντων χωρίς σημάνσεις».

Τo 2009 η ΚΕΟ κατέγραψε ζημιές €3,7 εκ. έναντι κερδών €23,7 εκ. το 2008 που οφείλονταν σχεδόν εξολοκλήρου σε πώληση ακινήτου.

Το εξάμηνο του 2010 μείωσε τις ζημιές της στα €3,3 εκ. έναντι ζημιών €3,8 εκ. το εξάμηνο του 2009.

Η μείωση των ζημιών αποδίδεται κυρίως στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων του εμφιαλωμένου νερού «Άγιος Νικόλαος».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |