Thursday, February 10, 2011

Μ. Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο


Μ. Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο


Αμετάβλητο διατήρησε, όπως αναμενόταν, το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ δεν προχώρησε σε αλλαγές του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση ήταν οριακή.

Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Bank of England διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο χρηματοδοτήσεων στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, όπου βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009. Επίσης η 9μελής επιτροπή διατήρησε αμετάβλητο το ύψος των τίτλων που κατέχει, και αφορούν στην πλειονότητά τους βρετανικά κρατικά ομόλογα, στις 200 δισ. λίρες.

Ωστόσο, τα πρακτικά της διήμερης συνεδρίασης θα εξεταστούν με προσοχή όταν δημοσιευτούν στις 23 Φεβρουαρίου, για να εκτιμηθεί αν η επιτροπή βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων, τη στιγμή που η νευρικότητα κυριαρχεί λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Προς το παρόν ωστόσο, φαίνεται ότι η νευρικότητα για την ανθεκτικότητα της βρετανικής οικονομικής ανάκαμψης και οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας ήταν αρκετά για να πείσουν την επιτροπή να μην δράσει, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός μοιάζει ικανός να ξεπεράσει τον ανώτατο στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.



source: capital.gr

No comments:

Share |