Monday, September 13, 2010

Ρεκόρ φτωχών στις ΗΠΑ


Ρεκόρ φτωχών στις ΗΠΑ


Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ μαύρων και Αμερικανών λατινικής καταγωγής.

Σε αύξηση - ρεκόρ οδεύει ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν στα όρια της φτώχειας, με το σύνολο να πλησιάζει τα υψηλά επίπεδα της δεκαετίας του '60.

Τα δημογραφικά στοιχεία για το 2009 -την πρώτη χρονιά στην προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα και μια χρονιά που χαρακτηρίσθηκε από τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση των πενήντα τελευταίων ετών- αναμένεται να κοινοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση του ποσοστού εκείνων που ζουν στα όρια της φτώχειας, από το 13,2% στο 15%.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να αποτελέσει ακόμη ένα πλήγμα για τον πρόεδρο Ομπάμα και το κόμμα του, μόλις επτά εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου.

«Η πιο σημαντική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και η δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας», είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

Ο ίδιος είχε εστιάσει στη δέσμευσή του να βοηθήσει τους φτωχούς να βελτιώσουν το εισόδημά τους και να ανέλθουν στη μεσαία τάξη. «Εάν καταφέρουμε ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, τότε ο καθένας θα ωφεληθεί από το κλίμα ευημερίας», είχε επισημάνει ο κ. Ομπάμα.

Σε περίπτωση που αποδειχθούν αληθινές οι δημογραφικές εκτιμήσεις για αύξηση του ποσοστού φτώχειας, τότε αυτό θα σημαίνει ότι περισσότεροι από 47 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα -ή περισσότεροι από έναν στους επτά Αμερικανούς- ζούσαν πέρυσι σε συνθήκες φτώχειας.

Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη, ετήσια αύξηση από την εποχή που η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει στοιχεία, το 1959. Μεταξύ του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του ποσοστού εκείνων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας πάνω από το 12%, έναντι 11,7%.

Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1965, τότε που ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον είχε εγκαινιάσει εκστρατεία κατά της φτώχειας, επεκτείνοντας το ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, από εκπαίδευση μέχρι τομέα υγείας.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών σε συνθήκες φτώχειας εκτιμάται ότι έχει υπερβεί το 20%, έναντι 19%. Παράλληλα, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας μεταξύ μαύρων και Αμερικανών λατινικής καταγωγής συντελούν σε υψηλότερα ποσοστά φτώχειας σε σύγκριση με τον επίσημο μέσο όρο.

source: capital.gr

No comments:

Share |