Monday, September 13, 2010

Βασιλεία: Σκληραίνουν οι όροι για τις τράπεζες


Βασιλεία: Σκληραίνουν οι όροι για τις τράπεζες

Σε συμφωνία κατέληξαν στην Ελβετία οι ρυθμιστικές αρχές αναφορικά με τους νέους κανόνες που διέπουν το τραπεζικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την ανάληψη ρίσκου που προκάλεσε την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες πλέον καλούνται να διπλασιάσουν το ποσοστό των κεφαλαίων, έχοντας διορία οκτώ χρόνια για να συμμορφωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί ζητούσαν περίοδο χάριτος για τις τράπεζες 10 χρόνια και οι ΗΠΑ πέντε χρόνια.
Η επιτροπή τραπεζικής εποπτείας της Βασιλείας απαιτεί πλέον από τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν ίδια κεφάλαια που θα ανέρχονται στο 7% των assets τους, καθώς και περαιτέρω 2,5% «προφύλαξη» προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μελλοντικά τεστς.

Οι τράπεζες που δεν κατορθώσουν να ανταποκριθούν στους όρους, δεν θα μπορούν να καταβάλλουν μέρισμα, αν και δεν θα υποχρεωθούν να αυξήσουν το κεφάλαιό τους.

Οι προσδιορισμοί του τι ορίζεται ως κεφάλαιο και μέγεθος ρίσκου, έχουν επίσης γίνει πιο αυστηροί.

Μερικές τράπεζες, όπως η Bank of America και η Citigroup, θα έχουν περιορισμούς στο πόσα κεφάλαια μπορούν να επιστρέψουν στους μετόχους τους και στο ποιες θα είναι οι αμοιβές των εργαζομένων τους, για αρκετά χρόνια.
Άλλες, όπως η Deutsche Bank, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για αύξηση του κεφαλαίου τους.

Οι τράπεζες έχουν λιγότερο από πέντε χρόνια για να συμμορφωθούν με τα κατώτατα όρια του 4,5% για τα ίδια κεφάλαια και του 6% για το Tier 1, και μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2019 ώστε να συγκεντρώσουν την επιπρόσθετη «προφύλαξη» του 2,5%.

Ordonez της ΕΚΤ: Οι τράπεζες έχουν χρόνο για να προσαρμοστούν

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Miguel Angel Ordonez, καλωσόρισε τους νέους κανονισμούς κεφαλαιακής επάρκειας που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή η Επιτροπή της Βασιλείας των διεθνών αρχών τραπεζικής εποπτείας, ενώ δήλωσε ότι οι τράπεζες διαθέτουν αρκετό χρόνο για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Δεν έχουν πάρα πολύ καιρό, αλλά αρκετό... το πιο σημαντικό είναι ότι τερματίζει την αβεβαιότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές", δήλωσε ο Ordonez, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Η απόφαση (της Επιτροπής της Βασιλείας) ήταν ομόφωνη", δήλωσε ο Ordonez.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια προκειμένου να συμμορφωθούν με τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας σημείωσε ότι αυτό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς ήδη ορισμένες τράπεζες πληρούν τα νέα κριτήρια.

Liikanen της ΕΚΤ: Μοχλός ανάπτυξης οι νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας

Την πεποίθησή του ότι οι νέοι διεθνείς κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια που ελήφθησαν την Κυριακή, είναι «φιλόδοξοι» και δεν πρόκειται να παρεμποδίσουν την οικονομική ανάκαμψη, εξέφρασε εξάλλου το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Erkki Liikanen.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης στη Βασιλεία, ο Liikanen χαρακτήρισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Κυριακή ως ένα «πολύ σημαντικό αποτέλεσμα» και δήλωσε ότι είναι πολύ «ικανοποιημένος» από αυτές.

«Αυτό θα κάνει το χρηματοοικονομικό μας σύστημα πιο σταθερό, στερεό και ισχυρό σε μακροπρόθεσμη βάση», σημείωσε ο Liikanen. “Επιπλέον, η εφαρμογή τους θα γίνει με σταδιακό τρόπο, γεγονός που δεν παρεμποδίζει την ανάκαμψη και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον», συμπλήρωσε.

source: capital.gr

No comments:

Share |