Monday, September 13, 2010

Κομισιόν: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης


Κομισιόν: Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης


Στην αναβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2010 προχώρησε σήμερα η Κομισιόν, τονίζοντας παράλληλα ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίζει έδαφος.

«Η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ήταν ιδιαίτερα έντονη και περισσότερο βασισμένη στην εγχώρια ζήτηση απ’ όσο προβλεπόταν. Μολονότι η οικονομική δραστηριότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους εξακολουθεί να προβλέπεται συγκρατημένη, διαφαίνονται ελαφρώς βελτιωμένα χαρακτηριστικά τριμήνου σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις, χάρη στη διατήρηση, ως ένα βαθμό, της ώθησης του δεύτερου τριμήνου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Για ολόκληρο το 2010, προβλέπεται πλέον αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,8% στην Ε.Ε. και κατά 1,7% στη Ευρωζώνη, ποσοστά που αντιπροσωπεύουν αισθητή αναθεώρηση προς τα πάνω. Ωστόσο, η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, καθώς η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και οι εξελίξεις ανισοκατανεμημένες μεταξύ των κρατών μελών. Οι προβλέψεις της Επιτροπής για το 2010 όσον αφορά τον πληθωρισμό, 1,8% στην ΕΕ και 1,4% στην ευρωζώνη, παραμένουν γενικά αμετάβλητες έναντι των αντίστοιχων εαρινών.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος της Ε.Ε., Olli Rehn, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή οικονομία ακολουθεί σαφώς πορεία εντονότερης ανάκαμψης σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις, ενώ η αναζωπύρωση της εγχώριας ζήτησης αποτελεί καλό οιωνό για την αγορά εργασίας. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες δεν έχουν εκλείψει και βασικές προτεραιότητες παραμένουν η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να επισπεύσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουμε το αναπτυξιακό δυναμικό μας. Όσο πιο άμεση και εντατική είναι η δράση μας στο μέτωπο αυτό, τόσο περισσότερο θα διασφαλιστεί η σταθερή ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

source: capital.gr

No comments:

Share |