Monday, September 13, 2010

Tι λένε οι ξένοι οίκοι για την Βασιλεία ΙΙΙ – Ποια είναι τώρα τα νέα «Βuy»


Tι λένε οι ξένοι οίκοι για την Βασιλεία ΙΙΙ – Ποια είναι τώρα τα νέα «Βuy»

Eνα σημαντικό βήμα στην μείωση της αβεβαιότητας γύρω από τον τραπεζικό κλάδο και «ξεκαθάρισμα του τοπίου», χαρακτηρίζουν οι διεθνείς αναλυτές τους νέους κανόνες της Βασιλείας. Τι λένε και τι συστήνουν οι UBS, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse και Deutsche Bank.

Οι νέοι κανόνες της Βασιλείας θα βοηθήσουν στην ώθηση τη οικονομίας επίσης την αξιοπιστία του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, μειώνουν τον κίνδυνο επανακεφαλαιοποίησης (recapitalization) των τραπεζών και ενδέχεται να επιταχύνουν και την διανομή κεφαλαίων ανάμεσα στις τράπεζες που έχουν καλή κεφαλαιακή θέση, τονίζει η UBS σε σημερινό της report.

Oπως επισημαίνει, η αγορά αναμένεται να αντιδράσει θετικά στα νέα αυτά και στο βραχυπρόθεσμο διάστημα αναμένεται ο τραπεζικός κλάδος να οδηγηθεί σημαντικά υψηλότερα. Οι τράπεζες με χαμηλούς κεφαλαιακούς δείκτες μπορεί να δεχθουν άμεσα re-rating από την αγορά, καθώς ο κίνδυνος άντλησης κεφαλαίων άμεσα, έχει μειωθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS προτιμά τράπεζες με καλή κεφαλαιακή βάση και καλές πλατφόρμες χρηματοδότησης, καθώς αυτές είναι που θα μπορέσουν να επωφεληθούν το περισσότερο από τους νέους κανόνες, αφού βρίσκονται σε καλύτερη θέση να προχωρήσουν πιο επιθετικά σε δανεισμό. Τα top picks του οίκου είναι οι Akbank, ANZ Banking Group, Banco Santader Brasil, Bank of Nova Scotia, DnB NOR, HSBC, Lloyds, Punjab Νational Bank, RBC Financial, Sberbank και US Bancorp, ενώ αποφυγή συστήνει στις : Βanco de Sabadell, BBVA, Commerzbank, Credit Agricole, PNC Financial Services, Santader, Sun Trust Banks και Swedbank.

Ξεκαθάρισμα του τοπίου, αποτελούν σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι νέοι κανόνες της Βασιλείας οι οποίοι ευτυχώς απέφυγαν το να είναι υπερβολικοί και ήταν σύμφωνοι πάνω-κάτω με αυτά που ανέμενε η αγορά, ενώ η περίοδος χάριτος που αγγίζει τα οκτώ έτη ενδυναμώνει τον παράγοντα «ορατότητα» και βοηθά στο να γίνουν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα στιν τραπεζικό κλάδο.

Οπως σημειώνει, οι αβεβαιτητα γύρω από τη μόχλευση και τη ρευστότητα κάποιων τραπεζώμ παραμένει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, τέσσερις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πληρούν μέχρι το 2012, τον όρο για του Core Tier 1 του 7%, και αυτές είναι η ΑΤΕΒank, η Banca Popolare SC, η Credito Valtellinese και η Banca Monte dei Pasche di Siena .

Συνεχίστε να αγοράζετε μετοχές τραπεζών με μεσαία έως και καλή ποιότητα Tier 1 κεφαλαίων, τονίζει η Μorgan Stanley σε σημερινή της έκθεση, στην οποία δηλώνει ικανοποιημένη από τη Βασιλεία ΙΙΙ. Εδώ και καιρό η ίδια κυνηγά τα φθηνα Tier 1, όπως τις μετοχές των Lloyds και RBS ωστόσο, όπως τονίζει, από εδώ και πέρα η άνοδος της αγοράς θα είναι σημαντικη και ευρύτερη και θα αφορά τους ισχυρούς του τραπεζικού κλάδου γενικότερα και τις μετοχές των τραπεζών που έχουν καλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Οπως εκτιμά, μέχρι την 1 Ιανουαρίου του 2018 ωστόσο, μόνο το 40% των τραπεζών θα πληρεί τα non-core κριτήρια.

Επικεντρωθείτε σε τράπεζες που έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν κεφάλαια και σε αυτές που επωφρλούνται από την μακρά περίοδο χάριτος, συμβουλεύει η Credit Suisse τους επενδυτές και συστήνει τις μετοχές των BNP Ρaribas, Lloyds και Saudi Hollandi Bank, τις οποίες θεωρεί ελκυστικές και αναμένει σύντομα θετικές εκπλήξεις από αυτές, όπως επίσης και τις Credit Agricole και Βanca Popolare, καθώς αναμένεται να επωφεληθούν από την περίοδο συμμόρφωσης των οκτώ ετών. Θετικά είναι τα νέα και για την ΙΝG της οποίας το κομμάτι των ασφαλειών αναμένεται να διευκολυνθεί από τους νέους κανόνες.

Οπως τονίζει ο οίκος, οι νέοι κανόνες είναι στα πλαίσια των εκτιμήσεών του, και τώρα πλέον ο τραπεζικός κλάδος έχει έναν μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και αυτό αποτελεί έναν απόλυτα θετικό παρόγοντα για την αγορά.

Θετικές χαρακτηρίζει και η Deutsche Bank τις ανακοινώσεις των νέων κανόνων της Βασιλείας καθώς αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς την μείωση της αβεβαιότητας κι έτσι δηλώνει θετική για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οπως σημειώνει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος σε μέσο όρο, αναμένεται να πληρεί τα κριτήρια μέχρι το 2013 αν και κάποιες τράπεζες σίγουρα θα έχουν έλλειψη κεφαλαίων κι έτσι θα μειώσουν ή θα μηδενίσουν τα μερίσματά τους, κάτι που θα βαρύνει σίγουρα την αγορά στο προσεχές διαστημα.

Οι πιο ισχυρές τράπεζες σύμφωνα με την DB είναι οι βρετανικές και οι ελβετικές ενώ στα to picks τοποθετεί τις Lloyds, Barclays, Credit Suisse, Julius Baer και Societe Generale.

source: reporter.gr

No comments:

Share |