Monday, September 13, 2010

«Χείρα βοηθείας» στη Hypo Real Estate


«Χείρα βοηθείας» στη Hypo Real Estate


Η προβληματική τράπεζα Hypo Real Estate θα λάβει επιπρόσθετες κρατικές εγγυήσεις ύψους σαράντα δισ. ευρώ.

«Χείρα βοηθείας» τείνει, για μία ακόμη φορά, η γερμανική κυβέρνηση προς την προβληματική τράπεζα Hypo Real Estate, η οποία θα λάβει επιπρόσθετες κρατικές εγγυήσεις ύψους σαράντα δισ. ευρώ, ώστε να είναι σε θέση να διεκπεραιώσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της.

Το γερμανικό ταμείο σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα (SoFFin) ανακοίνωσε ότι «αυξάνει τον όγκο κρατικών εγγυήσεων προς τη Hypo Real Estate μέχρι και σαράντα δισ. ευρώ», προσθέτοντας ότι οι εγγυήσεις θα είναι διαθέσιμες προς τη γερμανική τράπεζα μέχρι τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SoFFin, η νέα οικονομική στήριξη θα επιτρέψει στη Hypo RE να αποφύγει τυχόν κρίσεις ρευστότητας, ένας κίνδυνος που -σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης- απειλούσε άμεσα τη γερμανική τράπεζα, η οποία βρέθηκε το 2009 στο χείλος της χρεοκοπίας και εθνικοποίηθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, αποτελώντας το μεγαλύτερο «θύμα» της πιστωτικής κρίσης στη Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να προχωρήσει στην εθνικοποίηση της Hypo RE αφότου η θυγατρική της στην Ιρλανδία, Depfa Bank, δεν μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, εξαιτίας της «πιστωτικής ασφυξίας».

Η Hypo RE ήταν μία από τις επτά ευρωπαϊκές τράπεζες που απέτυχαν στα stress tests, στα οποία υποβλήθηκαν τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης. Η ΗΥΡΟ RΕ έχει ήδη λάβει μετρητά 7,85 δισ. ευρώ από τη SoFFin, καθώς και κρατικές εγγυήσεις 103,5 δισ. ευρώ.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |