Tuesday, September 21, 2010

Πρόστιμα σε τράπεζες


Πρόστιμα σε τράπεζες


Πρόστιμο, ύψους 384,9 εκατ. ευρώ, επέβαλαν οι γαλλικές αρχές ανταγωνισμού σε ένδεκα τράπεζες -συμπεριλαμβανομένων των Credit Agricole BNP Paribas και Societe Generale- για μεταξύ τους συνωμοσία, με στόχο τη διαμόρφωση της προμήθειας που χρεώνουν για τη διαχείριση επιταγών.

Στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2002 και Ιουλίου 2007, οι ένδεκα τράπεζες χρέωναν την ίδια προμήθεια στο 80% των επιταγών που κυκλοφορούσαν στη Γαλλία, με το πρόσχημα της αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων, λόγω του ταχύτερου ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών που εφαρμόσθηκε μετά την έλευση του ευρώ, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση των γαλλικών αρχών.

Οι αρχές ανταγωνισμού διερευνούν παράλληλα τις διατραπεζικές χρεώσεις σε πιστωτικές κάρτες και θα ανακοινώσουν τη σχετική ετυμηγορία το 2001.

Εκπρόσωπος της BNP Paribas, που καλείται να καταβάλει πρόστιμο 63,3 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι η απόφαση των αρχών ήταν αιφνιδιαστική για το γαλλικό τραπεζικό όμιλο, διότι οι προμήθειες στις επιταγές θεωρούνταν ως «μεταβατικά» μέτρα απόλυτης διαφάνειας και εις γνώσιν των αρχών.

Το μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στον τραπεζικό όμιλο BPCE, ύψους 90,9 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενο από το πρόστιμο 82 εκατ. ευρώ που καλείται να καταβάλει η Credit Agricole. Οι υπόλοιπες τράπεζες, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, είναι οι Credit Mutuel, Credit Industriel et Commercial (CIC), Credit du Nord, LCL, La Banque Postale, HSBC, καθώς και η κεντρική τράπεζα Bank of France.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |