Tuesday, September 21, 2010

"Μίνι ανατίμηση" του γουάν


"Μίνι ανατίμηση" του γουάν


Ανταπόκριση φαίνεται πως βρίσκει η έντονη ρητορική του Αμερικανού προέδρου προς το Πεκίνο, ως προς το θέμα της ανατίμησης του γουάν. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας επιτρέπει τις τελευταίες ημέρες σταδιακή ενίσχυση του γουάν και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005, ενώ αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για «μίνι ανατίμηση» του κινεζικού νομίσματος.

Συγκεκριμένα, ο Barrack Obama δήλωσε χθες πως οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα πρέπει να είναι «δίκαιες» και να βασίζονται στην «αμοιβαιότητα». Επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά ότι η διατήρηση του γουάν σε χαμηλά επίπεδα δίνει στην Κίνα «ένα εμπορικό προβάδισμα» ο κ. Obama επανέλαβε ότι η Κίνα «θα πρέπει να αφήσει το νόμισμά της να ενισχυθεί», παράλληλα με την οικονομία της. «Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε στο γεγονός ότι ένα τέτοιο ζήτημα, καθώς και όλα τα εμπορικά ζητήματα με την Κίνα, είναι υπόθεση αμοιβαιότητας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ έγιναν ενόψει της συνάντησής του με τον Κινέζο πρωθυπουργό Wen Ziabao, την Πέμπτη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Εν των μεταξύ, στην αγορά συναλλάγματος διενεργούνται σημαντικές κινήσεις. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας καθημερινά, θέτει μία ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου, από την οποία επιτρέπεται περιθώριο διακύμανσης 0,5%. Τις τελευταίες εννέα ημέρες, αδιάκοπτα, η ισοτιμία που θέτει η κεντρική τράπεζα της Κίνας ενισχύεται καθημερινά, με αποτέλεσμα, σήμερα, η τιμή spot του γουάν να ανέλθει στα 6.6998 έναντι του δολαρίου, σπάζοντας για πρώτη φορά την τεχνική αντίσταση των 6,700 από την ανατίμηση – ορόσημο του 2005.


Μέσα σε εννέα ημέρες, το γουάν έχει ενισχυθεί κατά 1,35%, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να διαβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας, χωρίς να απελευθερώνει το κινεζικό νόμισμα, επιτρέπει πρακτικά την ανατίμησή του, ώστε να κατευνάσει την διεθνή κοινότητα.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |