Tuesday, September 21, 2010

Μ. Βρετανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση του δημόσιου δανεισμού


Μ. Βρετανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση του δημόσιου δανεισμού


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο δανεισμός του βρετανικού δημόσιου τομέα διαμορφώθηκε σε πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων επίπεδα τον Αύγουστο, καθώς οι υψηλότερες πληρωμές τόκων ώθησαν σε σημαντική αύξηση τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας Office for National Statistics.

Ωστόσο, η ONS ανέφερε ότι έγιναν καθοδικές αναθεωρήσεις στον καθαρό δανεισμό του δημόσιου τομέα τους προηγούμενους μήνες.

Ο δημόσιος τομέας δανείστηκε 15,3 δισ. λίρες τον Αύγουστο έναντι των εκτιμήσεων για καθαρό δανεισμό ύψους 13,0 δισ. λιρών. Πρόκειται για καθαρό δανεισμό-ρεκόρ το μήνα Αύγουστο.

Τον Αύγουστο 2009, ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα διαμορφώθηκε στα 13,5 δισ. δολάρια.

Για το τρέχον δημοσιονομικό έτος έως τα τέλη Αυγούστου, ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα έφτασε τις 55,3 δισ. λίρες. Την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους είχε διαμορφωθεί στις 60,3 δισ. λίρες. Το δημοσιονομικό έτος ξεκινά τον Απρίλιο.

Αναφορικά με το προτιμώμενο για την κυβέρνηση μέτρο, που εξαιρεί τις παρεμβάσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στις 15,9 δισ. λίρες τον Αύγουστο, έναντι 14,1 δισ. λιρών τον Αύγουστο του 2009.

Στο τρέχον έτος έως σήμερα, ο καθαρός δημόσιος δανεισμός εξαιρουμένων των παρεμβάσεων διαμορφώθηκε στις 58,1 δισ. λίρες, έναντι 61,9 δισ. λίρες στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η υπηρεσία Office for Budget Responsibility έχει προβλέψει ότι ο δανεισμός του δημόσιο τομέα, εξαιρουμένων των παρεμβάσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου, θα ανέλθει στις 149 δισ. λίρες στο τρέχον δημοσιονομικό έτος.

Η ONS ανέφερε ότι οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν 11,0% τον Αύγουστο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με τις πληρωμές τόκων να αυξάνονται στις 3,8 δισ. λίρες τον Αύγουστο από 1,3δισ. λίρες στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.


source: capital.gr

No comments:

Share |