Tuesday, September 21, 2010

Πούλησε το Ταμείο Πρόνοιας το 5,8% της Κύπρου – Αγοραστές κύπριοι επενδυτές


Πούλησε το Ταμείο Πρόνοιας το 5,8% της Κύπρου – Αγοραστές κύπριοι επενδυτές

Δύο πακέτα ύψους 45,3 εκ. μετοχών αξίας 222 εκ. που αφορούν το 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Κύπρου διακινήθηκαν στο χρηματιστήριο Κύπρου στην προσυμφωνημένη τιμή των 4,90 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο Προνοίας της Τράπεζας υποχρεώθηκε να πουλήσει καθώς κατείχε ποσοστό υψηλότερο από αυτό που ορίζει η ΕΕ ότι πρέπει να κατέχει ασφαλιστικό ταμείο σε τράπεζα. Ταυτόχρονα το Ταμείο Πρόνοιας αντιμετώπιζε και προβλήματα ρευστότητας και με αφορμή την αμκ της Κύπρου βρήκε ευκαιρία ώστε να ρευστοποιήσει μεγάλο μέρος της συμμετοχή του. Τις μετοχές τις αγόρασαν κύπριοι επενδυτές στην τιμή των 4,90 ευρώ. Κυπριακό trust επενδυτών λοιπόν απέκτησε το 5,8% της Κύπρου.

Οι πραγματικοί βασικοί λόγοι πίσω από την αύξηση κεφαλαίου σχετίζονται με 6 βασικές παραμέτρους

Α)Ο προφανής λόγος η Κύπρου ήθελε να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της. Ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται στο 10,9% και μετά την αύξηση στα 12,3%.

Β)Η τράπεζα λόγω της καλής γεωγραφικής διασποράς, των επενδύσεων της ειδικά στην Ρωσία χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια με στόχο να ενισχύσει τις δομές του ομίλου.

Γ)Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων συνολικά ανέρχεται στα 5,6 δις ευρώ.
Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω των ομολόγων και όλες ουσιαστικά αύξησαν τα χαρτοφυλάκια HTM και LaR δηλαδή τα χαρτοφυλάκια στα οποία τα ομόλογα αποτιμώνται στην τιμή κτήσης δηλαδή απλά δεν αποτιμώνται.

Δ)Η τράπεζα επιδίωξε μέσω αυτής της κίνησης να βελτιώσει την δομή του tier 1 καθ΄ ότι το είχε ζητήσει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ε)Με την αύξηση κεφαλαίου η τράπεζα αποκτά μια σχετική ευελιξία σε ένα θέμα που σχετίζεται με τα αξιόγραφα κεφαλαίου.
Μεταξύ 15 και 30 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να μετατραπούν σε μετοχές της Κύπρου στην τιμή των 5,5 ευρώ.

ΣΤ)Τα συνολικά δάνεια και καταθέσεις του στις 30 Ιουνίου 2010 ανέρχονται σε περίπου 28 δις και 33 δις αντίστοιχα, σε σύγκριση με 27 δις δάνεια και 29 δις καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Για την περαιτέρω επέκτασης της χρειαζόταν κεφάλαιο.

source: bankingnews.gr

No comments:

Share |