Tuesday, September 21, 2010

ΗΠΑ: Η χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


ΗΠΑ: Η χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Η ύφεση στις ΗΠΑ διήρκεσε 18 μήνες και ήταν η πιο παρατεταμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνεται σε έρευνα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών (NBER).

Σύμφωνα με το NBER, η ανάκαμψη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009, ενώ η ύφεση είχε ξεκινήσει το 2007.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην έρευνα ελήφθησαν υπόψη και άλλα στοιχεία πέραν του ΑΕΠ, όπως τα εισοδήματα, η απασχόληση, η βιομηχανική παραγωγή καθώς και οι πωλήσεις στο χονδρεμπόριο.

Όπως τονίζεται, οι προηγούμενες παρατεταμένες μεταπολεμικές υφέσεις ήταν τις περιόδους 1973-75 και 1981-82, οι οποίες διήρκεσαν 16 μήνες.

Μιλώντας χθες το βράδυ στη Φιλαδέλφεια, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε πάντως ότι η ύφεση εξακολουθεί να πλήττει εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είναι άνεργοι.

«Ακόμα και αν οι οικονομολόγοι λένε ότι η ύφεση τελείωσε επισήμως πέρυσι, προφανώς, για εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι εξακολουθούν να μην βρίσκουν δουλειά, ανθρώπους που έχουν δει τις αξίες των κατοικιών τους να μειώνονται, ανθρώπους που αγωνίζονται να πληρώσουν τους καθημερινούς λογαριασμούς τους, γι’ αυτούς η ύφεση παραμένει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

source: capital.gr

No comments:

Share |