Thursday, July 15, 2010

Γερμανία: Πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα


Γερμανία: Πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το έλλειμμα


Φρανκφούρτη (Dow Jones)- Τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της Γερμανίας το 2010 και τα δύο επόμενα έτη, θα είναι μικρότερα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται τα αποτελέσματα μιας συνάντησης ομοσπονδιακών, κυβερνητικών και δημοτικών αξιωματούχων.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το «Συμβούλιο Σταθερότητας» που είναι υπεύθυνο για τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του προϋπολογισμού, αναμένει τώρα το γενικό έλλειμμα της κυβέρνησης να ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ από το 5% που προέβλεπε αρχικά.

Τα σχέδια βλέπουν το έλλειμμα να υποχωρεί στο 4% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο και στο 3% μέχρι το 2012. Εάν αυτό συμβεί, τότε η Γερμανία θα έχει φέρει τον προϋπολογισμό της σύμφωνα με τους όρους της ΕΕ, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι αρχικά περίμενε.

Οι προβλέψεις του Συμβουλίου για το 2013 και το 2014, κάνουν λόγο επίσης για ετήσια μείωση του ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ.

Ο νέος σχεδιασμός αντανακλά εν μέρει μια ριζοσπαστική σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να ικανοποιηθούν οι σχετικά πρόσφατες θεσμικές δεσμεύσεις, οι οποίες ουσιαστικά απαγορεύουν την Γερμανία να έχει έλλειμμα, από το 2016 και μετά.

Η Handelsblatt αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της σχεδιαζόμενης σύσφιξης θα έρθει σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ επισημαίνει ότι τα ομοσπονδιακά κρατίδια και οι δήμου, θα ξεκινήσουν να μειώνουν τα ελλείμματά τους από το 2012.

Μέχρι το 2014, σχεδόν το ήμισυ του εκτιμώμενου ελλείμματος των 52,5 δισ. ευρώ θα είναι σε κρατικό και δημοτικό επίπεδο. Το Συμβούλιο εκτιμά ότι το ομοσπονδιακό έλλειμμα το 2014 θα ανέλθει σε 24,5 δισ. ευρώ, ενώ το κρατικό θα είναι 20 δισ. ευρώ και το δημοτικό 8 δισ. ευρώ.


source: capital.gr

No comments:

Share |