Thursday, July 15, 2010

Κατεβάζει ταχύτητα η οικονομία το 2011


Κατεβάζει ταχύτητα η οικονομία το 2011

Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης σε συνδυασμό με χαμηλό πληθωρισμό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες -μεταξύ αυτών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα τους επόμενους μήνες, καθώς επιβραδύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης σε Κίνα και ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καταβάλλουν προσπάθειες για μείωση των ελλειμμάτων, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παρ'όλα αυτά, ορισμένες ασιατικές οικονομίες -όπως της Ινδίας και της Νότιας Κορέας- αναμένεται να σημειώσουν φέτος καλύτερες επιδόσεις, σε μια εξέλιξη η οποία αντικατοπτρίζει πόσο ανομοιογενής είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τη χρηματοοικονομική κρίση και την ύφεση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση -στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 600 οικονομολόγοι- η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όμως οι οικονομολόγοι παραμένουν αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές στο σύνολο του έτους, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 4,2% για το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2010 και 4% για το 2011.

Εξάλλου, οι πρόσφατες ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ οδήγησαν τους οικονομολόγους στην αναθεώρηση των προσδοκιών τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης, προβλέποντας 3% για φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 3,2%) και 2,8% το 2011, με την ανεργία κατά μέσο όρο στο 9% ή και μεγαλύτερο ποσοστό μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης σε συνδυασμό με χαμηλό πληθωρισμό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες -όπως η Φέντεραλ Ριζέρβ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων, διατηρώντας το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέχρι το 2011. Για την οικονομία της Ευρωζώνης οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 0,4% ανά τρίμηνο, διατηρώντας την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη με ρυθμούς 1,1% φέτος, ενώ για το 2011 προβλέπουν ρυθμούς 1,3%. Από την άλλη, οι ανησυχίες περί διπλής ύφεσης φαίνεται πως αποκλιμακώνονται. Η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη- αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2001 και η Γαλλία με ρυθμούς 1,3%.

Τέλος, για την ιαπωνική οικονομία οι οικονομολόγοι διατηρούν επιφυλακτική στάση εξαιτίας του ισχυρού γιεν [JPY=X] και του αποπληθωρισμού που αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2011.

Η ιαπωνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με «αναιμικούς» ρυθμούς 0,4% στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί αμετάβλητη νομισματική πολιτική τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |