Monday, June 14, 2010

Fitch: Και τις κυπριακές τράπεζες θα επηρεάσει η ελληνική κρίση


Fitch: Και τις κυπριακές τράπεζες θα επηρεάσει η ελληνική κρίση

Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα επηρεάσει την αξιολόγησή τους, σύμφωνα με τον οίκο Fitch. Συγκεκριμένα, σε έκθεσή του για τις κυπριακές τράπεζες, αναφέρει πως θα επηρεαστεί το outlook τους το 2010, ωστόσο το ισχυρό προφίλ τους σε ρευστότητα και κεφαλαιοποίηση θα βοηθήσει τον περιορισμό του αρνητικού αντίκτυπου που έχει η ελληνική κρίση.

Και οι τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν σημαντικό ποσοστό χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και καταθέσεων προερχόμενο από την ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, τα δάνεια και οι καταθέσεις της Μarfin Popular Bank προέρχονται από την Ελλάδα σε ποσοστό 52,6% και 4,9%, αντίστοιχα, της Τράπεζας Κύπρου 36,9% και 38,2%, αντίστοιχα και της Ελληνικής Τράπεζας 18,7% και 16,2%, αντίστοιχα.

Αν και οι κυπριακές τράπεζες δέχονται και θα δεχθούν πιέσεις σχετικά με την ποιότητα των κεφαλαίων τους και της κερδοφορίας τους το 2010, ο οίκος έχει διενεργήσει stress-test για τις τράπεζες, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν ότι είναι ικανές να απορροφήσουν επιπλέον πιστωτικές ζημιές χωρίς μεγάλες αλλαγές στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση.

«Κατά τη διάρκεια του 2009 και του α΄τριμήνου του 2010, η κερδοφορία των τριών βασικών κυπριακών τραπεζών επηρεάστηκε σημαντικά, εξαιτίας της αύξησης των προβληματικών δανείων, που προήλθαν από τον ελλαδικό χώρο», επισημαίνει ο Christian Kuendig, αναλυτής στη Fitch. Ωστόσο, ο Kuendig εκτιμά πως οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να εξισορροπήσουν τις αρνητικές επιδράσεις, κυρίως λόγω της έκθεσής τους και σε άλλες χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι κεφαλαιακή επάρκεια των κυπριακών τραπεζών δεν έχει υποστηριχθεί από κυβερνητικά μέτρα, καθώς στο τέλος του α’ τριμήνου του 2010, το ποσοστό των κεφαλαίων διαβάθμισης Tier 1 διαμορφώθηκε στο 10%.

source: capital.gr

No comments:

Share |