Monday, June 14, 2010

Η Ελβετία γίνεται "κινητήρια δύναμη" της αγοράς συναλλάγματος


Η Ελβετία γίνεται "κινητήρια δύναμη" της αγοράς συναλλάγματος


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας Swiss National Bank, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αγορών συναλλάγματος με τις δυναμικές αλλά σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές προσπάθειες της να περιορίσει την άνοδο του φράγκου.

Η κεντρική τράπεζα αγοράζει τον τελευταίο καιρό «μετά μανίας» ευρώ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ανοδική πορεία του φράγκου που πλήττει τις εξαγωγές – μία δύσκολη αποστολή καθώς οι επενδυτές «συνωστίζονται» στη συγκριτική ασφάλεια του φράγκου και το ωθούν σε ιστορικά υψηλά.

Πλέον, αναλυτές εκτιμούν ότι η αγοραστική «φρενίτιδα» της SNB σε ευρώ είναι αντίστοιχου μεγέθους με τις προσπάθειες της Κίνας να αμυνθεί την ισοτιμία του γουάν, και πολλοί θεωρούν το πρόγραμμα μη βιώσιμο.

Ωστόσο, στην περίπτωση που η SNB κάνει πίσω, το ευρώ πιθανώς θα υποχωρούσε απότομα έναντι διαφόρων νομισμάτων, ενώ η ενίσχυση του φράγκου θα έπληττε τους εξαγωγείς στο εσωτερικό και τους οφειλέτες στο εξωτερικό. Το επόμενο βήμα της τράπεζας θα είναι ζωτικής σημασίας.

«Η SNB δεν εμποδίζει το ελβετικό φράγκο να ανατιμηθεί. Εμποδίζουν την υποτίμηση του ευρώ», σχολίασε ο Simon Derrick, αναλυτής συναλλάγματος της The Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι έξυπνη κίνηση. Ο φόβος και όχι οι κερδοσκοπικές δυνάμεις ωθούν το φράγκο σε άνοδο, συνεπώς καταπολεμούν τις πρωτογενείς δυνάμεις και προσφέρουν τεχνητά φθηνά επίπεδα εισαγωγής», πρόσθεσε.

Η SNB αντιτίθεται δημοσίως στην υπερβολική ενίσχυση του ελβετικού φράγκου, ωστόσο ποτέ δεν σχολιάζει τις καθημερινές εικασίες ότι στηρίζει το ευρώ έναντι του φράγκου. Παρ’ όλα αυτά, μετά τη σειρά επιθετικών παρεμβάσεων για την αποδυνάμωση του φράγκου, traders εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα αγοράζει συνεχώς ευρώ έναντι του φράγκου, όλη μέρα, κάθε μέρα εδώ και μήνες, προσπαθώντας να αποτρέψει την απότομη πτώση του.

Την περασμένη εβδομάδα, το κόστος των προσπαθειών αυτών έγινε σαφές όταν ανακοινώθηκε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας είχαν αυξηθεί κατά 78,8 δισ. φράγκα (68 δισ. δολάρια) μόνο το Μάιο, διαμορφώνοντας τα συνολικά αποθέματα στα 232 δισ. φράγκα.

Για να το θέσουμε σε πιο ακριβές πλαίσιο, η μηνιαία συσσώρευση αντανακλά γύρω στο 15% του συνολικού ελβετικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το ποσό είναι «της ίδια βαρύτητας που είχε η Κίνα στο αποκορύφωμα της προσπάθειάς της τον περασμένο χρόνο να εμποδίσει το γουάν να ‘σπάσει’ το καθορισμένο εύρος διακύμανσης», σημείωσε ο Derrick της Bank of New York Mellon. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη από κάθε συσσώρευση της Ρωσίας, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση αποθεμάτων της Ιαπωνίας ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη – αύξηση 74 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο του 2008.

Τα αποθέματα της Ελβετίας υπερκαλύπτονται από της Κίνας, τα οποία διαμορφώνονται στα 2,4 τρις. δολάρια και είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Μόνο οι πλούσιες σε πετρέλαιο Νορβηγία και Ρωσία διαθέτουν μεγαλύτερα. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα ελβετικά αποθέματα είναι στην παρούσα φάση ισόποσα της Κίνας, ενώ είναι διπλάσια σε μέγεθος από εκείνα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον Brendan Brown, αναλυτή της Mitsubishi UFJ Securities International PLC.

Ο ρυθμός της συσσώρευσης είναι σημαντικός παράγοντας. Αναλυτές συμφωνούν ότι χωρίς την αγοραστική μανία για το ευρώ, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα αποτελούσε ένα καλό deal για τοποθετήσεις υπέρ του δολαρίου, ενώ διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά τεσσάρων ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος, και έναντι του γεν με το οποίο βρίσκεται κοντά σε χαμηλό οκτώ ετών.

Το ευρώ έχει «βουλιάξει» 20% έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του γεν από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους. Η πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου ήταν μισή από αυτήν έναντι του δολαρίου λόγω των παρεμβάσεων της SNB.

Αν η κεντρική τράπεζα κάνει πίσω, το φράγκο σχεδόν θα εκτοξευτεί, ακόμη πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, που είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία έναντι του ευρώ. Αυτό θα έπληττε τους Ελβετούς εξαγωγείς, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει παράπονα για τον αντίκτυπο της ενίσχυσης του νομίσματος.

Πιθανή άνοδος του φράγκου θα είχε αντίκτυπο και στο εξωτερικό. Χιλιάδες ιδιώτες και εταιρείες, ειδικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, αποπληρώνουν μεγάλα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που πήραν στα χρόνια άνθησης για να ωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια. Η Ουγγαρία είναι εξαιρετικά ευπαθής, καθώς το 70% των νοικοκυριών και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν ακόμη στην κατοχή τους τέτοια δάνεια, σύμφωνα με την Danske Bank.

Όσο περισσότερο κινείται ανοδικά το φράγκο, τόσο περισσότερο αυξάνεται το κόστος αποπληρωμής των εν λόγω δανείων – μία τάση που θα μπορούσε να «’τσακίσει’ την ιδιωτική κατανάλωση» στην Ουγγαρία και την Πολωνία, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas.

Επιπλέον… η αύξηση των επιτοκίων δεν απέχει πολύ, κάτι που θα προκαλούσε ζημιά στην ανάπτυξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», συμπληρώνουν οι αναλυτές της BNP Paribas. Αν είναι σωστή, η εκτίμηση αυτή δίνει έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα για τα νομίσματα της περιοχής.

Η αγορά τόσο μεγάλων αγορών σε ευρώ, δημιουργεί και άλλες επιπτώσεις. Δεν είναι ξεκάθαρο τι τίτλους σε ευρώ έχει αγοράσει η Ελβετία. Ωστόσο, ο Brown της Mitsubishi UFJ Securities σημείωσε ότι μία επένδυση 200 δισ. φράγκων σε γερμανικά ομόλογα είναι ίση με το 6% του γερμανικού ΑΕΠ, ή το 9% του συνολικού ύψους του γερμανικού κρατικού χρέους.

«Το ποσό αυτό θα χρηματοδοτούσε άνετα πιθανή συνεισφορά του Βερολίνου προς τα αδύναμα μέλη της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής», σημείωσε ο Brown, προσθέτοντας ότι αυτό ενδέχεται να δώσει στην Ελβετία κάποια «μόχλευση σε ευρύτερες πολιτικές συναλλαγές, παρόμοια με τα οφέλη που έχει το Πεκίνο στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον».

Ο Derrick της Bank of New York Mellon συμφώνησε ότι τα ποσοστά είναι υψηλά. «Η SNB θα μπορούσε να σταματήσει να αγοράζει ευρώ, και αυτό θα οδηγούσε το ευρώ σε πτώση. Ωστόσο, η εναλλακτική θα ήταν να χρηματοδοτήσει την υπόλοιπη Ευρώπη. Τι θα επιλέξει;», κατέληξε.

source: capital.gr

No comments:

Share |