Monday, June 14, 2010

Διορία 48 ωρών στην BP για νέα μέσα κατά της πετρελαιοκηλίδας


Διορία 48 ωρών στην BP για νέα μέσα κατά της πετρελαιοκηλίδας

Ουάσινγκτον: Η BP έχει διορία 48 ωρών για να εξηγήσει πώς σκοπεύει να αυξήσει την άντληση πετρελαίου από την υποβρύχια γεώτρηση στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσε το Σάββατο η αμερικανική Ακτοφυλακή, η οποία επικρίνει τον πετρελαϊκό κολοσσό ότι «δεν κάνει αρκετά» για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

«Η BP πρέπει να προσδιορίσει μέσα τις επόμενες 48 ώρες σχέδιο για επιπλέον χωρητικότητα συγκράτησης», γράφει σε επιστολή του προς την εταιρεία ο υποναύαρχος Τζέιμς Ουάτσον, επικεφαλής της επιχείρησης της Ακτοφυλακής.

Η επιστολή του Ουάτσον έρχεται ως απάντηση σε έγγραφο της BP που παραθέτει το σχεδιασμό κατά της πετρελαιοκηλίδας μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Στην απάντησή του, ο Ουάτσον επισημαίνει ότι ορισμένα από τα συστήματα της BP χρειάζονται έως και ένα μήνα προετοιμασίας για να τεθούν σε λειτουργία. «Ανησυχώ επίσης για το γεγονός ότι το σχέδιό σας δεν προβλέπει όσα θα έπρεπε για την κινητοποίηση εφεδρικών πόρων σε περίπτωση αστοχίας υλικού σε κάποιο από τα πλοία σας, ή κάποιου άλλου απρόβλεπτου προβλήματος».

Η επιστολή της Ακτοφυλακής έρχεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας ότι η διαρροή είναι υπερδιπλάσια από ό,τι είχε εκτιμηθεί και φτάνει τα 3-6 εκατομμύρια λίτρα την ημέρα. Από την ποσότητα αυτή, ο αγωγός που πόντισε η BP συλλέγει γύρω στα 2,46 εκατ. λίτρα.

Συνομιλία Ομπάμα-Κάμερον

Επίσης το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική συνομιλία 30 λεπτών με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, για το θέμα της πετρελαιοκηλίδας.

Ο Ομπάμα καθησύχασε τον Κάμερον ότι οι αμερικανικές επικρίσεις κατά της βρετανικής BP δεν είναι επίθεση κατά της Βρετανίας και «δεν έχουν καμία σχέση με την εθνική ταυτότητα» της εταιρείας.

Τόνισε πάντως ότι η BP θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις για την καταστροφή.

Το τελευταίο διάστημα ο Κάμερον δέχεται πιέσεις από Βρετανούς επιχειρηματίες που δηλώνουν ανήσυχοι για την «αντι-βρετανική» ρητορική του Λευκού Οίκου. Το Λονδίνο φαίνεται να ανησυχεί ότι ο καταποντισμός της μετοχής της BP της θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις Βρετανών πολιτών.

Όπως μετέδωσε το BBC, η BP θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες αν θα διακόψει τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους της, προφανώς για να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν θα ανακοινωθεί πριν την συνάντηση των επικεφαλής της βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας με τον Αμερικανό πρόεδρο την Τετάρτη.

Και νέα διαρροή

Την Παρασκευή, περίπου 800 μέλη πληρωμάτων των 120 πλοίων που έχουν σπεύσει στην περιοχή της πετρελαιοκηλίδα επέστρεψαν επειγόντως στην ξηρά μετά τη διαρροή τοξικών αερίων σε πλατφόρμα άντλησης.

Τα πληρώματα επέστρεψαν για προληπτικούς λόγους όταν ένα πλοίο ανεφοδιασμού προσδέθηκε σε πλατφόρμα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Λουϊζιάνας με αποτέλεσμα να δημιουργήσει κατά λάθος ρήγμα σε αγωγό και να προκληθεί διαρροή αερίου.

Από τα 42 μέλη του πληρώματος του σκάφους ανεφοδιασμού, τα 36 νοσηλεύονται και ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα όπως πόνους στο στήθος, αποπροσανατολισμό και δυσκολίες στην αναπνοή.

source: philenews.com

No comments:

Share |