Monday, May 3, 2010

Fitch: Διατήρηση ελληνικής αξιολόγησης έως το δ΄ τρίμηνο


Fitch: Διατήρηση ελληνικής αξιολόγησης έως το δ΄ τρίμηνο


H ανακοίνωση των επιπρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και η δέσμευση των ΔΝΤ και Ε.Ε. να παραχωρήσουν δάνεια ύψους έως 110 δισ. ευρώ μειώνει ουσιαστικά τον βραχυπρόθεσμο πιστωτικό κίνδυνο για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Fitch Ratings.

Ο οίκος εκτιμά πως η δέσμευση του ΔΝΤ ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία των προσπαθειών να μπουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε διατηρήσιμο μονοπάτι και να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους.

Ωστόσο -σημειώνει η Fitch- η επιτυχία του προγράμματος «βασίζεται σε τελική ανάλυση στην πολιτική θέληση και τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει και να διατηρήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα».

Η αξιολόγηση «ΒΒΒ» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αντανακλά την άποψη της Fitch ότι παρά την αβεβαιότητα αναφορικά με το οικονομικό outlook και την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων, η χρεοκοπία δεν είναι κοντά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, ο κίνδυνος εκτροπής της δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και το ενδεχόμενο παρατεταμένης ύφεσης καθιστούν το πιστωτικό προφίλ της χώρας ευάλωτο σε δυσμενή σοκ. Το αρνητικό outlook για την Ελλάδα αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη του μετρίου πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης από την Fitch.

Ωστόσο, ο οίκος εκτιμά ότι πιθανότατα, ελλείψει επιπλέον σημαντικών εξελίξεων, δεν θα μεταβάλει την αξιολόγηση για την Ελλάδα έως το δ’ τρίμηνο του 2010, οπότε θα έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα ούτως ώστε να αξιολογήσει την απόδοση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και την πολιτική θέληση και δυνατότητα διατήρησης του σχεδίου λιτότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

source: capital.gr

No comments:

Share |