Monday, May 3, 2010

Αναβάθμιση προβλέψεων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις


Αναβάθμιση προβλέψεων για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις


Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα μείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από τη δημοσιονομική κρίση, που πλήττει κατά κύριο λόγο τις χώρες του Νότου, και προχωρούν μάλιστα σε νέα αναβάθμιση των προβλέψεών τους.

Σε έρευνα του Bloomberg οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 θα εμφανίσουν κατά μέσο όρο ετήσια κέρδη ύψους 20,78 ευρώ ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων στις αρχές Ιανουαρίου για ετήσια κέρδη 19,5 ευρώ ανά μετοχή.

Η επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων βασίστηκε στην πολύ καλή εικόνα των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Περίπου το 73% των ευρωπαϊκών εταιρειών, που έχουν παρουσιάσει τα αποτελέσματά τους για το συγκεκριμένο διάστημα, έχουν εκπλήξει ευχάριστα την αγορά.

Σε σχετική έκθεσή της η ING επισημαίνει μάλιστα ότι «τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη επιφυλάσσουν μάλλον τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις από το 1997». Προσθέτει δε ότι πέρα από τα κέρδη και τα έσοδα είναι σαφώς βελτιωμένα.

Από τις 169 εταιρείες του Stoxx 600, που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, οι 110 εμφάνισαν υψηλότερες των προβλέψεων πωλήσεις. Συνολικά οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 16% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Ευοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις της SAM Capital Partners, η οποία προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά, χάρη σε απροσδόκητα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και καθώς παραμένουν πιο φθηνές σε σχέση με τις αμερικανικές.

Οι μετοχές του STOXX 600 παρουσιάζουν σήμερα αναλογία τιμής προς εκτιμώμενα ετήσια κέρδη (P/E) μόλις 12,51, όταν στα τέλη του 2009 διαπραγματεύονταν 15,8 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη.

Ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα 2,8%, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από το Φεβρουάριο. Αιτία ήταν οι ανησυχίες, που πυροδότησαν οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας από τον οίκο S&P. Παρ' όλ' αυτά οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αρνητικό αυτό δεν θα διατηρηθεί.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες στηρίζουν περίπου το 1/3 των πωλήσεών τους σε χώρες εκτός Ευρωζώνης, ενώ και η συμμετοχή των δύο χωρών, που δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ είναι πολύ μικρή.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |