Monday, May 3, 2010

Marc Faber: Πιθανή η κατάρρευση της κινεζικής οικονομίας το επόμενο έτος


Marc Faber: Πιθανή η κατάρρευση της κινεζικής οικονομίας το επόμενο έτος

Η οικονομία της Κίνας θα επιβραδύνει και πιθανότατα θα καταρρεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εκτιμά ο επενδυτής Marc Faber, υποστηρίζοντας ότι οι πτωτικές τάσεις των μετοχών και των εμπορευμάτων υποδηλώνουν πως η «φούσκα» της αγοράς ακινήτων της χώρας πρόκειται να σκάσει.

«Αυτό που μας λέει η αγορά είναι ότι κάτι δεν πάει καλά», τόνισε σήμερα από το Χονγκ Κονγκ ο εκδότης του Gloom, Boom &Doom στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg. «Η κινεζική οικονομία πρόκειται να ανακόψει ταχύτητα, ότι και να γίνει. Είναι πολύ πιθανό ακόμη και να δούμε κατάρρευση της οικονομίας κάποια στιγμή στους επόμενους 9-12 μήνες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Faber, ο δείκτης Shanghai Composite δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει το υψηλό του 2009 ενώ τα βιομηχανικά εμπορεύματα και οι μετοχές των αυστραλιανών εξαγωγέων φυσικών πόρων δείχνουν «επιβαρυμένες». Εξάλλου, όπως τονίζει τα εγκαίνια της παγκόσμιας έκθεσης World Expo στη Σαγκάη αυτή την εβδομάδα – είναι η πρώτη φορά που μία αναπτυσσόμενη χώρα φιλοξενεί τη συγκεκριμένη έκθεση - «δεν αποτελούν εκ των πραγμάτων καλό οιωνό» και αναφέρει το παράδειγμα της Βιέννης όπου μετά την Παγκόσμια Έκθεση του 1873 εισήλθε σε ύφεση και η αγορά ακινήτων κατέρρευσε.

Υπενθυμίζεται ότι και άλλοι γνωστοί επενδυτές και αναλυτές έχουν κάνει λόγο για κινεζική κατάρρευση, με τον Jim Chanos να δηλώνει τον περασμένο μήνα ότι η Κίνα «πορεύεται προς την κόλαση», καθώς βασίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της ανάπτυξη στην ανάπτυξη ακινήτων.

source: capital.gr

No comments:

Share |